Výstava představuje zdařilé proměny veřejných objektů. Vítězem je Památník Tomáše Bati

Celkem 106 zdařilých proměn veřejných budov či prostranství z České republiky a Slovenska představuje putovní výstava „Má vlast cestami proměn – příběhy domova“. Foto: Zlínský kraj
PRAHA – Česko-slovenská putovní výstava „Má vlast cestami proměn – příběhy domova“ byla slavnostně zahájena v Praze na Vyšehradě. Představuje 106 proměn chátrajících objektů ve znovuzrozená místa užitku a setkávání. Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnili také náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub, zodpovědný za oblast cestovního ruchu, a předsedkyně sociálního výboru krajského zastupitelstva Alena Gajdůšková.

V loňském ročníku ve veřejném hlasování dalo svůj hlas přihlášeným proměnám celkem 60 455 lidí. Zvítězil Památník Tomáše Bati ve Zlíně. „Mám z prvenství Památníku Tomáše Bati ve Zlíně velkou radost a děkuji všem, kdo se o jeho velmi zdařilou obnovu zasloužili. Poděkování a uznání však patří i těm, kdo se podíleli na dalších osmi realizovaných proměnách ze Zlínského kraje, které jsou na výstavě k vidění. Jsou to například proměna veřejného koupaliště v Jalubí, vybudování víceúčelového sportoviště v Košíkách, modernizace Obecního domu v Rymicích nebo rekonstrukce zemědělské usedlosti v Kelči, která od poroty obdržela Cenu souznění,“ řekl náměstek hejtmana Lubomír Traub.

Výstava v kompletní sestavě zůstává na Vyšehradě do 29. června 2021. Její část obsahující proměny z Jihomoravského, Moravskoslezského a Zlínského kraje a ze Slovenska pak bude v červenci k vidění na nádvoří zámku v Holešově a v září ve Zlíně v rámci Dne Zlínského kraje.

V průběhu roku budou zajímavosti o vystavených proměnách publikovány v médiích, na webových stránkách partnerů a na facebooku i webu výstavy www.cestamipromen.cz, kde je možné opět hlasovat pro nejkrásnější proměnu v aktuálním ročníku.

Letos je za Zlínský kraj předloženo 6 proměn: Bystřička – Nádraží, Bystřička – Dopravní terminál, Drslavice – Revitalizační opatření na pravém břehu Holomně, Holešov – Náměstí svaté Anny s masnými krámy, Hulín-Záhlinice – Muzeum Františka Skopalíka, Napajedla – Nový Klášter.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x