Výstava v sídle kraje představuje všechny vítěze soutěže Vesnice roku

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Putovní výstava představující všech 25 dosavadních vítězů soutěže Vesnice roku byla ve středu 12. února slavnostně zahájena v sídle Zlínského kraje, Baťově mrakodrapu. Server Zlin.cz o tom informoval Jan Vandík ze zlínského hejtmanství.

Výstava se koná u příležitosti pětadvacátého výročí této soutěže, které se každoročně účastní na dvě stovky obcí z celé republiky. Smyslem soutěže, pořádané každoročně od roku 1995, je zviditelnění obcí, ve kterých se jejich vedení i občané snaží dbát na všestranný rozvoj obce, udržovat a rozvíjet společenský život, tradice a podobně.

„Spousta lidí si myslí, že soutěž Vesnice roku je přehlídka toho nejlepšího, co u nás máme. Není to tak úplně pravda. Je mnoho jiných míst, stejně krásných nebo možná i krásnějších, kterým chybí pouze odvaha přihlásit se do této soutěže. Proto bych chtěl apelovat na starosty, aby tuto odvahu našli. Protože už jen tím, že se přihlásí a začnou připravovat představení své vesnice, tak si společně se svými občany často uvědomí, jak je ta vesnice krásná, jak se v ní hezky žije, čehož si v tom běžném, každodenním shonu možná ani nevšimnou,“ řekl na vernisáži radní Zlínského kraje Jan Pijáček. Zlínský kraj je tradičním spoluorganizátorem krajského kola soutěže. 

Právě vesnice ze Zlínského kraje patří v celostátním kole pravidelně k těm nejúspěšnějším. Mezi celkovými vítězi soutěže je jich hned šest – Liptál, Lidečko, Komňa, Kateřinice, Kašava a Dolní Němčí – což je nejvíc ze všech krajů České republiky. Starostové těchto obcí se rovněž zúčastnili slavnostní středeční vernisáže, kterou svým vystoupením zpestřil mužácký pěvecký sbor z Ratiboře.

Výstava putuje po jednotlivých krajích až do září 2020, kdy bude zakončena na Konferenci venkov 2020, v kraji Vysočina. Ve 3. etáži Baťova mrakodrapu lze výstavu navštívit do 15. března, během otvírací doby krajského úřadu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x