Výuka uherskobrodské průmyslovky míří do virtuální reality

foto: Zlínský kraj
UHERSKÝ BROD – Střední průmyslová škola a Obchodní akademie v Uherském Brodě připravuje modernizaci výuky. Studenti by se tady mohli učit s využitím virtuální reality a umělé inteligence už v příštím školním roce. Na projektu „S virtuální výukou bez hranic“ bude škola spolupracovat s partnerskou průmyslovkou v Novém Mestě nad Váhom.

„Na školách vznikne unikátní virtuální výukové prostředí, kde pedagog povede distanční i prezenční výuku pomocí inovativních zobrazujících technologií, například formou obrazů, zvuků, videopřenosů nebo hologramů,“ popsal ředitel uherskobrodské školy Rostislav Šmíd připravovaný projekt, který by měl s výukou pomáhat už v příštím školním roce.

Součástí příprav před zpuštěním programu je samozřejmě metodika výuky a zpracování vhodných témat pro online studium. Musí se taky zpracovat postupy využití umělé inteligence ve výuce. K tomu všemu patří i úprava tematických plánů pro výuku předmětů, ve kterých se tato rozšířená realita a umělá inteligence budou používat.

„Náš průmysl v následující dekádě přijde o velké množství kvalifikovaných pracovníků kvůli jejich odchodu do důchodu. Firmy tak budou muset ještě více využívat pokročilé technologie zahrnující mimo jiné i rozšířenou a virtuální realitu i umělou inteligenci, aby udržely své závody v chodu. A tomu se nezbytně musí přizpůsobit také odborné školství. Covidová pandemie navíc ukázala, jak je ve školách důležité zavádění distančních a online forem vzdělávání žáků,“ uvedla radní Zlínského kraje pro školství Zuzana Fišerová.

Školu přelomová modernizace výuky přijde na 4,9 milionu korun. Už teď se ale projekt připravuje tak, aby mohl využít dotace z programu Interreg Slovensko – Česko 2021-2027, které by pokryly 90 procent všech nákladů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x