Vzácná návštěva v Karolince: mladý vlk si přišel vyčistit kožich

Vlk v Karolince. Foto: z videa Marek Cimala
KAROLINKA - To bylo tak. Když Marek Cimala v čase únorového večerního tání (pátek minulý týden) upravoval v Karolince rolbou sjezdovku, aby pokud možno co nejdéle vydržela nápory dlouhotrvající oblevy, uviděl, co se často nevidí. Na sjezdovce zahlédl zvíře. Nikoliv psa, ale bez debat vlka. A to už stojí za zaznamenání. Zvláště v kontextu toho, že "osvěžovací" kúru chlupaté šelmy dokumentuje pohotové video.

„Byl to zajímavý večer, zvíře přišlo snad na deset možná patnáct metrů od rolby. Dole po silnici samozřejmě jezdila auta, vede tudy i železniční trať. Chvíli nám trvalo, než jsme po prvotním překvapení spustili telefon a začali natáčet, za nějakých pětadvacet vteřin nečekaný návštěvník naší sjezdovky opustil areál a zmizel v lese,“ popisuje Marek Cimala.

Podobné návštěvy a taky podobná videa občas vzbudí pozornost, ukáže se však, že na kameře se promenáduje statný vlčák.

„Tohle rozhodně není ten případ, jednoznačně jde o vlka. Pravděpodobně zhruba rok staré mládě,“ říká po zhlédnutí videa znalec, Michal Bojda z Hnutí Duha, který se pozorování a identifikaci šlem ve volné přírodě věnuje.

„Nám to ostatně potvrdili i místní myslivci,“ přidává další verifikační postřeh Marek Cimala.

„Říkám to jen ve velmi lehké nadsázce, vlci letos v přírodě už měsíc prakticky nevidí sníh, tedy přírodní prostředí, na něž jsou na spojnici Beskyd a Javorníků běžně v zimě zvyklí. Tenhle kousek si prostě přišel na sjezdovku obhlédnout sníh a vyčistit si v něm kožich, video to vlastně dokládá,“ popisuje ochránce přírody Michal Bojda.

Video : Marek Cimala

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x