Vzácný psací stroj Františka Kožíka se natrvalo vrátil do Brodu

Foto: zlin.cz
UHERSKÝ BROD - Knihovna Františka Kožíka zaznamenala v těchto dnech významnou událost. Z výstavy v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě věnované brodskému rodákovi, jehož jméno knihovna nese, se do Brodu vrátil spisovatelův vzácný psací stroj.

Z výstavy František Kožík 1909–1997 v Muzeu Brněnska v Rajhradě – Památníku písemnictví na Moravě přivezla její autorka Miroslava Šudomová spisovatelův cestovní psací stroj. Do expozice jej získala před rokem a půl a po skončení výstavy už putoval přímo do Panského domu.

Dostali jsme od rodiny Kollerovy krásný dárek v podobě psacího stroje, na kterém psal František Kožík nemnoho svých literárních děl. Paní Alenka Kožíková, dcera Františka Kožíka, nám říkala, že slyšela přes jedno patro, jak pan Kožík psal a klapkal do toho stroje, řekla s úsměvem vedoucí Knihovny Františka Kožíka Věra Lovecká.

Přítel Františka Kožíka Josef Koller nechal kdysi vyrobit i poštovní známku. Spisovatel mu zase na oplátku věnoval svůj psací stroj. „V Uherském Brodě se narodil a je hezké, že se tam narodila i maminka, ačkoliv to jsme nevěděli. Do Uherského Brodu táta rád jezdil už kvůli Komenskému, měl tam přátele… zkrátka když mohl, tak tam rád jel. A já jsem zase ráda, že je po něm pojmenována místní knihovna,“ uvedla spisovatelova dcera Alena Kožíková.

Právě v Panském domě bude už Kožíkův psací stroj vystavený natrvalo a čtenáři jej sbudou moci spatřit už po letních prázdninách.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x