Vzpomínka na konec války. Část konstrukce mostu vězí ve stromu už 76 let

Silniční ocelový parabolický most z roku 1907
KROMĚŘÍŽ – Začátkem května si každoročně připomínáme výročí konce druhé světové války. Letos, stejně jako před rokem, se na události osvobození naší vlasti před 76 lety vzpomíná v tichosti a komorním duchu. Pojďme se teď díky příběhu Miroslava Karáska vrátit v čase do posledních hodin války v Kroměříži tak, jak je vypátral v historických knihách o městě...

Je podvečer 4. května 1945, něco kolem 18. hodiny. Vojska rumunské armády měla obsazeny všechny okrajové části města Kroměříže. Německá armáda urychleně ustupovala směrem k Hulínu. V 18.15 hodin ohlušil okolí jediného silničního mostu přes řeku Moravu devastující výbuch. Řízenou detonací vyhodilo německé destrukční komando z Vyškova, které do mostní konstrukce umístilo 12 těžkých leteckých bomb (cca 3 000 kg trhavin), do povětří poslední a hlavní přístupovou cestu přes řeku. Výbuch přitom značně poškodil okolní obytné budovy.

Touto demolicí dělali Němci vše, aby zpomalili či dočasně zastavili postup osvobozeneckých armád, jež na ně útočily ze západu. K městu se už rychle blížila československá, sovětská a rumunská vojska.

Ocelový silniční most sloužil svému účelu 38 let. V roce 1907 se prováděla regulace hlavního ramene řeky a břehy vodního toku spojil ocelový obloukový most.

Při procházení Podzámeckou zahradou po cestě podél řeky Moravy dále do parku najdeme v jednom kmeni stromu po levé straně ocelový úlomek z někdejšího mostu, který sem byl vymrštěn silnou detonací. Je to hmatatelná připomínka událostí, k nimž došlo na samém konci válečných událostí na předměstí Kroměříže. V kmeni stromu je zaseklá už 76 let…

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->