Z Kroměříže zmizí nelegální reklama

ilustrační foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská radnice se začala zabývat nelegální reklamou, která je bez patřičné dohody umístěná na městských pozemcích. Řešením by měly být nové smlouvy nebo odstranění billboardů.

Kroměřížská radnice řeší nelegální reklamu na pozemcích města. Některé z billboardů a reklamních zařízení nejsou na svých místech legálně. Radnice tak uzavírá nové smlouvy, ve kterých zvyšuje cenu za nájem pozemků, na kterých reklamní poutače stojí.

„Děláme opět pořádek po našich předchůdcích. Některé reklamy umístěné například u silnic, zmizí, za jiné bude město konečně dostávat tržní nájemné,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Mnozí z vlastníků reklamy chtějí své poutače zachovat, zhruba polovina potom souhlasí s jejich odstraněním. Důležitým faktorem je zvýšená cena. Až do teď platili podnikatelé nebo firmy za metr čtvereční pozemku pronajatého na umístění své reklamy tisíc korun za rok. Podle nových smluv by měla být cena tři tisíce.

„Za stejných podmínek jsou uzavírány i nové smlouvy se subjekty, které chtějí reklamu na pozemcích města,“ dodal Opatrný.

Podle starosty je dalším plusem odstranění reklam, za které nechtějí jejich majitelé platit. Svým vzhledem už nebudou hyzdit město. Těchto nevzhledných billboardů je většinou u silnic a chodníků asi pět.

Úředníci nadále budou jednat s dalšími majiteli reklamních zařízení tak, aby potřebné smlouvy byly uzavřené podle nových podmínek. V opačném případě by byla reklama označená za nelegální.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x