Z Mladcovského kopce do Evropy… a klidně i dál

Amélie v akci (Foto: Filip Svozílek)
ZLÍNSKO - Tenisové talenty byly, jsou a budou. Ty nejvyvolenější čekají za dřinu, odříkání, únavné cestování a usilovný trénink sláva, úspěchy i velmi lukrativní odměny. Chce to ale mimo jiné hodně vůle, zdraví, talentu a kdovíčeho ještě. Štěstí jistě také.

Poslední dobou se učí širší tenisová odborná veřejnost pamatovat si jméno čtrnáctileté dívky ze Zlína Amélie Šmejkalové. Díky mamince i tátovi, oběma velkým tenisovým nadšencům, nachází výborné podmínky na zlínské Mladcové. Její úspěchy roku 2019 mluví jasnou řečí. Po řadě výborných domácích výsledků se dokázala hodně vysoko prosadit i na už velmi prestižních mládežnických akcích v řadě evropských zemí.

„Dařilo se jí například na mistrovství republiky starších žákyň ve Frýdlantu, kde neztratila ani set a stala se mistryní republiky ve dvouhře,“ vypočítává jeden z řady úspěchů šikovné Zlíňanky její trenér Filip Svozílek, který navazuje na výbornou práci maminky a trenérky v jedné osobě Milany Galečkové – Šmejkalové.

Amélie zpravidla v doprovodu tatínka Petra ovšem už „bourala“ i Evropu.

„Prosadila se vítězstvími na turnajích na Ukrajině nebo v Německu, došla i do finále starší kategorie šestnáctiletých v Barceloně. Vrcholem pak bylo zdařilé vystoupení na Masters juniorek v italském Reggio Calabria. Mezi osmi největšími talenty Evropy došla až do finále,“ naznačuje Svozílek fakt, že jde skutečně o výjimečně talentovanou dívku, mimo jiné společně s Bartůňkovou také evropskou deblistku roku a momentálně čtvrtou singlistku evropského žebříčku.

Amélie má na stole ráda špagety, v knihovně zase životopisy tenistů, ctí třeba Kanaďanku Andrescuovou anebo legendárního Federera. Ve škole ji docela logicky baví zeměpis a tělocvik.

Nově je členkou pražského 1. ČLTK, svoji Mladcovou ani Zlín ale neopouští, tady je doma. A tady ji mimo jiné dělá parťáka Jaroslav Šmédek, kluk, který dokázal vyhrát mistrovství světa neslyšících a ve čtyřhře i pardubickou juniorku mezi tenisty bez handicapu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x