Za rok vyšetřila magnetická rezonance ve Vsetíně už 2700 pacientů

Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN - Rok ostrého provozu má za sebou magnetická rezonance ve Vsetínské nemocnici. Za tu dobu nová technologie vyšetřila už 2 700 pacientů. Nejčastěji se jednalo o vyšetření páteře, mozku a kloubů.

Nejčastější jsou vyšetření páteře, obzvláště bederní části, ale také mozku či kloubů – nejčastěji kolenních. Z orgánů dutiny břišní je požadováno nejčastěji vyšetření tenkého střeva při Crohnově nemoci, vyšetření rekta ke stanovení stádia nádoru, vyšetření jater k posouzení ložiskových změn i vyšetření žlučových cest,“ uvedla primářka radiodiagnostického oddělení Blanka Ludvová.

K dispozici mají zdravotníci také anesteziologický přístroj, který je kompatibilní s magnetickou rezonancí.

„Anesteziology je využíváno při plánovaných vyšetřeních u dětí menšího věku a u neklidných pacientů. Vzhledem k tomu, že máme velký otvor gantry, je minimum pacientů, u kterých muselo být ukončeno vyšetření pro úzkost,“ dodala primářka s tím, že přístroj je vybaven umělou inteligencí, která umožňuje urychlit vyšetření, aniž by došlo ke ztrátě jeho kvality.

Velmi častá jsou i vyšetření mozku, nejčastěji u bolestí hlavy, epilepsie, onemocnění bílé hmoty mozkové, například roztroušené sklerózy, u podezření na zánětlivé onemocnění mozku – encefalitidy, a u nádorů mozku.

„Díky velmi dobrému měkkotkáňovému rozlišení umožní magnetická rezonance detekovat změny, které nejsou na CT zobrazitelné, upřesní vztah patologického útvaru k okolním strukturám a charakter sycení podanou kontrastní látkou. U podezření na některé nádory – jako je například nádor vycházející z buněk obalujících nervová vlákna – neurinom, a nádor hypofýzy, je s výhodou jako první indikováno právě MR vyšetření, při CT vyšetření není zobrazení těchto nádorů spolehlivé,“ pokračovala Ludvová.

Vyšetření mozku magnetickou rezonancí se používá také u pacientů s roztroušenou sklerózou, u pacientů s nezhoubným nádorem v mozku, kdy se sleduje jeho růst, nebo u pacientů po operacích nádorů mozku.