Za zdi hradišťské věznice se podíváte díky mobilní aplikaci

Ukázka z připravované výstavy Za zdí. Foto: zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Věznice v Uherském Hradišti se za pár let dočká rekonstrukce. Otázkou však zůstává, jak budou moci zájemci navštívit areál po dobu oprav. Odpověď nabízí připravovaná interaktivní výstava Za zdí.

Uherskohradišťskou věznici čeká rozsáhlá rekonstrukce a celý areál tak bude opět na několik let uzavřen. Stále se však objevují zájemci, kteří by si věznici chtěli prohlédnout. Nezisková organizace Historia Futurae pro ně proto připravila interaktivní výstavu Za zdí. Chystáme virtuální muzeum, které má jistým stylem replikovat muzeum klasické, které zde zatím ještě chybí. Hlavním tématem bude perzekuce českých obyvatel, uvedl předseda organizace Historia Futurae Jan Blažek.

Výstava tak bude nejenom komentovat či zařazovat do kontextu, ale bude se snažit pomocí rozšířené reality představit věznici i její historii, a to jak trojrozměrným modelem, simulací výslechu ve věznici nebo interaktivními dopisy. „Půjde o autentické dopisy od nejrůznějších adresátůod maminky, tatínka, partnerů, kamarádů, dětí… Pro mě je to jedna z těch nejsilnějších věcí vůbec,“ řekla Anna Stránská, předsedkyně spolku Memoria, který má největší zásluhu na tom, že se z věznice v budoucnu stane důstojný památník totalitních režimů.

Podle předsedkyně spolku je výstava dobrým způsobem, jak představit věznici, která bude jinak za reálnými zdmi nepřístupná. Další možností, jak do věznice nahlédnout, bude také připravovaný film Jana Gogoly.Ten film jsme pracovně pojmenovali Vězení dějin. Má vyjádřit to, že v této budově jsou dějiny uzavřeny, a to, co se s věznicí chystá, je v podstatě takový pokus propustit je na svobodu,“ uvedl režisér Jan Gogola a dodal, že film bude představovat nejen historii věznice, ale i autentické rozhovory se studenty či návštěvníky věznice nebo samotnou rekonstrukci.

Na vývoj mobilní aplikace, pomocí které bude výstava přístupná široké veřejnosti, bude organizace Historia Futurae vybírat peníze pomocí připravované kampaně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x