Zabíjačka? Když, tak v Muzeu řeznictví

Foto: zlin.cz
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zabíjačky, kdysi klasický kolorit každičké vesnice na Slovácku, Valašsku nebo na Hané. Jenže dnes abyste pátrali s lupou a stejně nemusíte být úspěšní. Domácí zabíjačky jsou bohužel už téměř záležitostí historickou. Ještěže se na ně dá vzpomínat a dokonce si ji na vlastní ruce vyzkoušet v unikátním Muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí. Šéf tamního masokombinátu Karel Pilčík by mohl vyprávět, co to dalo práce takové muzeum vymyslet, založit a uvést do provozu.

Díky nadšení jeho a jeho blízkých spolupracovníků se to povedlo a dnes má město na Bečvě jeden klenot, který se jinde prakticky nevidí. Sám otec zakladatel coby řezník absolvoval stovky a stovky zabíjaček, dnes je to ovšem vzácnost.

Ještěže mají v muzeu hned několik připomínek, co tahle pohříchu mizející venkovská nádhera obnáší.

Blanka Šustáčková je manažerkou muzea. Nabídne parádní dobový film, kde zabíjačka chybět nemůže, provede kolem funkčních strojů, které sloužily řeznické výrobě už od konce 19. století, udiví nejen zajímavostmi výkladu, ale mimo jiné i tím, že…

„…máme nejen dobové předměty, stroje, zařízení, ale také pracovní místnost, kde si zabíjačku, respektive výrobu tradičních lahůdek, třeba jitrnic či tlačenky, může v originálním workshopu pod dohledem zkušeného mistra řezníka vyzkoušet úplně každý.“

„Zájem je veliký, lidé zvou po prvních zkušenostech známé a soutěží nejen v dovednostech výroby, ale i kvalitě či chuti,“ vypráví paní Blanka.

„Teď jsme tu například měli odborníky, manažery potravinářského řetězce ze Slovenska, moc se jim líbilo,“ přidává obchodní ředitelka MP Krásno Pavlína Křižanovská, která je pokračovatelkou už šesté generace řeznického rodu Pilčíků.

Zdejší šéf Karel Pilčík upozorňuje nejen na muzeální exponáty, které mají nejrůznější původ a odborníci je často zcela zapomenuté třeba ve starých usedlostech renovují do naprosto dokonalé dobové podoby.

„Máme teď o víkendu Den otevřených dveří Muzea řeznictví a také další ročník oblíbeného Klobáskobraní,“ láká k návštěvě už tuto sobotu 24. září.

„Soutěžících bude deset, máme připraveno 70 kilogramů masa, samozřejmě nejrůznější klobáskové ingredience, o tom, kdo bude nejúspěšnější, rozhodnou dvě poroty, laická a odborná,“ vysvětluje pravidla soutěže Pavlína Křižanovská.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x