Začal festival Neznámá země, tentokrát v on-line podobě

Ilustrační foto (Foto: Facebook/neznamazeme)
ZLÍN - Letošní XXIV. ročník festivalu cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země zaznamenal několik výrazných změn. Přesunul se z dubnového termínu na říjen a navíc se kompletně uskuteční v on-line prostoru, server Zlin.cz to sdělil jeden z pořadatelů Miroslav Náplava.

Organizátoři změnili i téma festivalu na výmluvné heslo Svět se točí Covid NEcovid! Festivalový program potrvá do pátku 30. října.

„Rozhodli jsme se, že podobně jako planeta Země se nepřestane otáčet, ani náš festival nemůžeme letos odpískat,“ uvedl jeden z pořadatelů Miroslav Náplava. „Proto festival bude letos na internetu – oslovili jsme Čechy a Slováky žijící po světě k internetovým besedám, připravujeme filmy pro speciální festivalové internetové sdílení, nahráváme přednášky cestovatelů a spoustu dalších možností,“ doplnil Petr Horký.

Na diváky čeká například cestovatelský biograf – speciálně vyjednané filmy většinou omezeně pro festivalové diváky, v jednání je například film Jany Počtové K2: Vlastní cestou o výstupu Kláry Poláčkové-Kolouchové anebo film Jana Žůrka Connection o největším ženském highlinerovém projektu a další.

Připraveny jsou také rozhovory s cestovateli a místními osobnostmi. Například se spisovatelem a poutníkem Ladislavem Ziburou, horolezkyní Klárou Kolouchovou, nejlepší českou highlinerkou Ančou Kuchařovou, lidé se mohou těšit i na dosud nepublikovaný rozhovor s Miloslavem Stinglem, který letos zemřel. Dále vystoupí “extrémní manželé” Adam Záviška a Peggy Marvanová a další. Ze zdejšího kraje budou představeny osobnosti, jako je sochař Otmar Oliva, spisovatel Jožka Holcman anebo lékař David Rumpík.

Pořadatelé přichystali i videotelefonáty Čechům a Češkám žijícím ve vzdálených zemích světa. „Tušili jste, že v Indii byla nedávno epidemie se smrtností 75 %? Že v Mongolsku je počet zemřelých s COVIDem nula? Že Srí lanka má od března totální lockdown? Že prezident Mexika slíbil, že odstoupí, pokud se na demonstraci proti němu sejde 100 tisíc lidí – a když se jich sešlo 380 tisíc tak prohlásil, že si dělal legraci? To vše se díky videotelefonátům lidé dozví,” konstatoval Náplava.

A navíc se uskuteční i  festivalový běh. Pořadatelé natočí a popíší trasu podle GPS a každý si ji může podle vlastního plánu uběhnout. Na festivalovém Facebooku pak budou shromažďovány jejich časy. Odměněn bude nejlepší čas + každý finisher dostane malý dárek. A také nebude chybět fotosoutěž a po celý festival a každý den se uskuteční jednodenní soutěže vázané k danému programu.

Program zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x