Záchrana osob a hašení požáru. Demolici budov využijí hasiči k dvoutýdennímu výcviku

Foto: HZS ZK
VSETÍN – Plánované demolice budov ve Vsetíně využijí hasiči k dvoutýdenním výcvikům, během nichž si vyzkouší záchranu osob při požáru či závalu a také hašení požáru. Výcvik probíhá od pondělí 7. února do neděle 20. února.

Smyslem výcviků, které budou probíhat ve dvou následujících týdnech v budovách určených k demolici, je nejen procvičení nováčků, ale také cyklické proškolení všech hasičů.

Ve dnech od 7. do 13. února je výcvik zaměřen na hašení požáru a řezání konstrukcí pomocí vysokotlakého zařízení COBRA, na práci s proudnicí při požárech v uzavřeném prostoru a na záchranu osob při požárech.

Tento výcvik bude „na ostro“. To znamená se zakládáním skutečného ohně a použitím vody. Dá se předpokládat i viditelný vývin kouře, který by se ovšem měl bez problémů rozplynout a neměl by nikoho ohrožovat na zdraví, či být jinak nebezpečný,“ uvedl nadpraporčík Roman Žemlička.

V pracovním týdnu od 14. února se hasiči zaměří na stabilizaci stavebních konstrukcí a na záchranu osob z demolic a závalů. Výcvik bude záviset od rychlosti bourání budov a jejich stavu.

Občané města Vsetín byli o průběhu cvičení informování formou tiskové zprávy na webových stránkách města, aby se předešlo panice a nežádoucímu volání občanů města na tísňové linky či pracovníkům městského úřadu. Přeci jen bude vidět kouř a zvýšený pohyb našich jednotek,“ dodal Roman Žemlička.

Výcviků se zúčastní jednotky Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje z požární stanice Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín a také jednotka Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x