Záchranná služba Zlínského kraje dostala nejvyšší ocenění za péči o pacienty s mrtvicí

Foto (ilustrační): ZZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje poskytují pacientům s cévní mozkovou příhodou tu nejlepší možnou péči. Svědčí o tom prestižní ocenění, které ZZS ZK získala už potřetí v řadě.

Cenu každoročně uděluje iniciativa Angeles ve spolupráci s odbornou společností EUSEM a mezinárodní pracovní skupinou odborníků v přednemocniční péči o pacienty s iktem. Prestižní cenu na evropském kongresu urgentní medicíny EUSEM 2024 v Kodani převzal mladý lékař ze zlínské oblasti Vojtěch Svízela.

Byla to opravdu skvělá zkušenost, protože na kongresu takového formátu jsem ještě nikdy nebyl. Bylo zajímavé vidět přístup a pohled na urgentní medicínu kolegů z jiných zemí. Přebrání ocenění za naši organizaci byla pro mě velká čest,“ komentoval událost lékař Vojtěch Svízela.

Obhájit ocenění je přitom velice složité. Mezi hodnoticí kritéria patří například průměrný čas strávený s pacientem v místě události, procento pacientů s cévní mozkovou příhodou směřovaných do vysoce specializovaného pracoviště s iktem a další.

Diamantové – nejvyšší ocenění je tak poděkováním a oceněním pro všechny výjezdové skupiny, operátorky a operátory ZZS Zlínského kraje, které se dnes a denně na záchranně lidského života podílejí,“ informovala ZZS ZK na svém webu.

Mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí a třetí nejčastější příčinou invalidity na světě. Je prokázáno, že zdravotnická záchranná služba může díky zlepšení své činnosti v oblasti rozpoznání této diagnózy a časnému transportu pacienta do správného zdravotnického zařízení zvýšit přežití a snížit invaliditu v důsledku tohoto onemocnění.