Žádný text, jen improvizace. Ve Slováckém divadle má premiéru světoznámé drama Tři sestry

Pavlína Hejcmanová, Míma Krajčová, Jitka Hlaváčová, Tři sestry, Slovácké divadlo UH. Foto Filip Fojtík
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Už dnes večer uvede Slovácké divadlo první premiéru letošního roku. A začne se pořádně od podlahy! Diváci se mohou těšit na jedinečné improvizační provedení světoznámého dramatu Tři sestry jednoho z nejhranějších dramatiků všech dob Antona Pavloviče Čechova. Do titulních rolí obsadil režisér Michal Zetel Jitku Hlaváčovou, Pavlínu Hejcmanovou a Mímu Krajčovou.

Narozdíl od práce, na kterou byli zvyklí, tentokrát herci Slováckého divadla při zkoušení nedostali do ruky text. Znají pouze situace, témata a vztahy mezi postavami. Vše ostatní už závisí na improvizaci, odvaze a jedinečnosti okamžiku. Žádné představení tak nikdy nebude stejné.

Dlouholetým setkáváním s Čechovem jsem nabyl dojmu, že jemu nešlo striktně o text ve smyslu básnické kvality, kterou ale zcela nepochybně jeho dílo má, jako spíše o zachycení témat a principů, které chtěl sdělit. Snažíme se tato témata objevovat a prezentovat současným jazykem a současným myšlením,vysvětluje režisér Michal Zetel, proč se rozhodl pro metodu tzv. experimentální laboratoře, která je na českých jevištích zcela ojedinělá.

Nejstarší sestru Olgu si zahraje Jitka Hlaváčová, která s režisérem Michalem Zetelem spolupracovala už na dramatu Její pastorkyňa, za něž byla nominována na cenu Thálie. Strašně jsem se toho způsobu, kdy nemáme žádný text, bála, ale řekla jsem si, že jsme všichni na jedné lodi, a dohodli jsme se, že se před sebou nesmíme stydět. Vykročili jsme ze své komfortní zóny a museli jsme sáhnout úplně jinam, než jsme byli doposud zvyklí. A vyplatilo se to. Moc si toho, že vidím své kolegy najednou jinak, cením. Přála bych si, aby nás jedinečně a jinak viděli i diváci, říká Jitka Hlaváčová.

Roli prostřední sestry Máši svěřil Michal Zetel Pavlíně Hejcmanové. I když se u divadla pohybuje mnoho let, netradiční způsob zkoušení byl pro ni novinkou. „Podobnou práci jsem opravdu nikdy nezažila. Ani jsem si nemyslela, že je něco takového možné, obzvlášť u hry, jako jsou Tři sestry. Ze začátku jsme vůbec netušili, co budeme dělat, jak to celé pojmeme, co z toho bude. Teď už jsme spíš napjatí, jak to naše jedinečné snažení přijmou diváci, říká Pavlína Hejcmanová.

Bratra Olgy, Máši a Iriny ztvární Josef Kubáník, který si na jevišti nečekané chvíle improvizace užívá. „Zkoušení Tří sester mě baví. Dohodli jsme se, že budeme improvizovat, a tak vždycky, když cítím, že se nějaká situace usazuje a fixuje, hned vymyslím něco, čím to rozbiju. Není to proto, abych kolegům komplikoval zkoušení, ale díky novým impulsům vznikají jedinečné okamžiky, které bychom my herci ani publikum u obvyklých představení nezažili,“ říká Josef Kubáník.

Dramaturgii Tří sester ve Slováckém divadle měla na starosti Iva Šulajová, scénu a kostýmy Eva Jiřikovská a hudbu Martin Štědroň. V inscenaci si dále zahrají Petra Staňková, Zdeněk Trčálek, Jiří Hejcman, František Maňák, Pavel Hromádka a Pavel Majkus.

Premiéru Tří sester uvede Slovácké divadlo v pátek 21. ledna v 19 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x