Zahraniční muzejníci se přijeli kochat krásami Zlínského kraje

Zlínský kraj hostil zahraniční muzejníky. Foto: web Zlínského kraje
ZLÍNSKÝ KRAJ - V rámci generální konference Mezinárodní rady muzeí ICOM, která se konala v Praze, navštívili zahraniční delegáti poslední srpnový víkend také Zlínský kraj. Zavítali mimo jiné také do čtyř příspěvkových organizací Zlínského kraje, a to do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, Slováckého muzea v Uherském Hradišti nebo Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně.

„Kongres ICOM je velmi významná akce, přirovnat by se dala k jakési olympiádě muzejníků. Oceňuji, že naše příspěvkové organizace byly vybrány mezi místa, která mohla zahraničním návštěvníkům ukázat to nejlepší z našeho muzejnictví, a věřím, že tato návštěva položí základy další spolupráce mezi našimi a zahraničními institucemi,“ uvedla radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová, která se zahraničními muzejníky setkala ve Zlíně.

Mezinárodní rada muzeí, která patří mezi nejvýznamnější světové nevládní organizace UNESCO, navštívila i Slovácký region. První zastávkou na Slovácku se stalo Muzeum pálenic ve Vlčnově. Další kroky mířily do Národopisné expozice Slovácko ve Slováckém muzeu Uherské Hradiště. „Myslím si, že jejich ohlasy byly velice kladné a že náš kraj se specifickou kulturou jim má co nabídnout,“ řekl ředitel uherskohradišťského Slováckého muzea Ivo Frolec.

Během svého dvoudenního pobytu ve Zlínském kraji navštívili muzejníci například také Květnou zahradu v Kroměříži, Baťův mrakodrap ve Zlíně, Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Pustevny nebo Moravskou gobelínovou manufakturu ve Valašském Meziříčí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x