Zájem o kotlíkové dotace je stále velký. Kraj spustil druhou vlnu sběru dotazníkových formulářů

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zájem o kotlíkové dotace pro rok 2022 nepolevuje. Kraj sbírá předžádosti nízkopříjmové skupiny žadatelů už od října 2021 a doposud o ně projevilo zájem 3 136 lidí.

V první vlně sběru dotazníkových formulářů, která probíhala do konce roku 2021, vlastníci starých neekologických zdrojů vytápění vyplnili 2 595 dotazníkových formulářů v celkovém objemu 317 850 000 korun. O tuto částku také požádá Zlínský kraj Ministerstvo životního prostředí a dotace následně rozdělí žadatelům. Od 1. ledna 2022 lidé na kraj poslali dalších 541 dotazníků. Blíží se také termín zákazu vytápění kotli, které nesplňují minimálně 3. emisní třídu.

Lidé by si měli pohlídat datum 1. září 2022 – do té doby by měli kotel na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy vyměnit nebo alespoň zažádat o dotaci. Ministerstvo životního prostředí přislíbilo, že pokud si domácnost podá žádost o kotlíkovou dotaci, tak nebude ze strany kontrolních orgánů sankcionována. Pokud podmínky pro žádost splňujete, stále máte možnost nám o svém zájmu na kotlíkovou dotaci dát vědět,“ vyzývá Hana Ančincová, náměstkyně hejtmana zodpovědná za životní prostředí a sociální oblast.

Ve Zlínském kraji je aktuálně nejvyšší zájem na Valašsku, formulář tam v lednu vyplnilo už 192 žadatelů, pak následuje Zlínsko (166), Uherskohradišťsko (116) a Kroměřížsko (67). Domácnosti s běžnými a vyššími příjmy si mohou také zažádat o dotaci na ekologičtější zdroj vytápění, a to přes program Nová zelená úsporám. Státního fond životního prostředí ČR poskytne v závislosti na energetické úspoře dotaci až 50 % z celkových výdajů,“ popisuje Lubomír Traub, náměstek hejtmana zodpovědný za strategický rozvoj.

Kotlíkové dotace pro rok 2022 se zaměřují hlavně na domácnosti s nižšími příjmy. Ty mohou získat dotaci až 95 % z celkových uznatelných nákladů na výměnu kotle. Výše podpory se odvíjí od typu nového kotle a může být ve výši až 130 000 Kč. Podmínkou je, že žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu, bytové jednotky nebo stavby pro rodinnou rekreaci, ve které trvale bydlí a má starý kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním 1. nebo 2. emisní třídy.

Pro domácnost žadatele platí, že průměrný čistý příjem na osobu žijící v domácnosti nepřekročil v roce 2020 částku
170 900 korun. To je 14 242 korun na osobu za měsíc. Domácnosti, kde žijí pouze osoby pobírající starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, mají na dotaci nárok automaticky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x