Zájemci se na Rochusu učili malovat tradiční lidové ornamenty

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti se o víkendu konala další tvořivá dílna. Ta byla tentokrát určena zájemcům o malbu lidových ornamentů pod vedením malíře Vladimíra Šáchy.

S lidovými ornamenty se na Slovácku můžeme setkat velmi často. Jsou k vidění na památkových domcích, vinných sklepech, ale i na oblečení, nábytku či upomínkových předmětech. A právě tyto ornamenty se staly hlavním motivem worshopu, který vedl známý malíř Vladimír Šácha.

O ornamentu se donedávna tvrdilo, že je to takový folkloristický kýč, jakýsi novotvar v lidové kultuře, ale nám se podařilo prokázat, že jeho historie je poměrně dlouhá. Sahá minimálně do přelomu osmnáctého a devatenáctého století,“ říká malíř Vladimír Šácha.

Workshop lidového ornamentu byl vyhrazený jen pro deset zájemkyň. Ty, které se nejrychleji přihlásily, byly převážně z řad učitelek, které používají ornament při výuce na školách. Jejich řady ale doplnila také jedna studentka – sedmnáctiletá Kristýna Havlíková ze Starého Města.

Na kurz jsem se přihlásila, protože se chystám studovat vysokou školu, konkrétně etnologii, takže mi to přišlo velice zajímavé. Říkala jsem si, že by mi to mohlo otevřít nějaké nové obzory,“ usmívá se Kristýna Havlíková.

Přednášející Vladimír Šácha seznámil všechny přítomné nejen s historií ornamentu a jeho regionálními rozdíly, ale každý si také mohl vyzkoušet namalovat svůj vlastní ornament. A protože Vladimír Šácha je rodákem z Hluku, stal se právě hlucký ornament hlavním motivem kurzu

Každý region má své specifické prvky. Ten hlucký ornament se vymyká především díky použití černé barvy, která se jinde na Slovácku v malovaném ornamentu moc nepoužívá,“ vysvětluje hlucký malíř.

Hlucké ornamenty patří k těm nejvíce používaným v uherskohradišťském regionu a jsou plnohodnotným dědictvím naší tradiční lidové kultury. Typické jsou pro ně kulaté motivy zvané hlucké růže, které na malbách doplňují motivy srdce, tulipánu, vinného hroznu, zvonků nebo třeba holubice.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x