Zámecké léto ve Vizovicích má i v srpnu co nabídnout

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vizovice)
VIZOVICE - Princeznu českého klarinetu, jak média často nazývají Annu Paulovou, a Jiřího Vodičku s Martinem Kasíkem, kteří na festivalu vystoupili už před dvěma lety a sklidili neobyčejný ohlas, nabídnou srpnové koncerty Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby. Serveru Zlin.cz to řekla za vizovickou radnici Ivana Kopečná.

„Klarinetistku Annu Paulovou doprovodí na harfu Hedvika Mousa Bacha. To, jak se obě dámy skvěle doplňují, podtrhuje samotný název večera – Souzvuk. Posluchači se mohou těšit na skladby například od J. S. Bacha, Bedřicha Smetany či Franze Poenitze. A zazní i Rumunské tance od Bélly Bartók,“ popsal hlavní organizátor Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby Vít Sušila. Koncert se uskuteční 7. srpna.

Anna Paulová sbírá ocenění po celém světě. Z jejích největších úspěchů z posledních let je možné vzpomenout hned ten loňský, kdy se zúčastnila mezinárodní soutěže ARD v Mnichově. Mezi 63 účastníky v prvním kole se dostala až mezi šestici semifinalistů. V semifinálovém kole byla jedinou ženou. V květnu 2015 na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro získala druhou cenu, titul laureáta a celou řadu dalších ocenění.

Poslední prázdninový pátek pak bude patřit dvojici, která není pravidelným návštěvníkům vizovického festivalu nijak neznámá. Houslista Jiří Vodička a klavírista Martin Kasík dali svému hudebnímu představení název Virtuózní večer. Při něm zazní Sonáta pro housle a klavír od Leoše Janáčka, Scherzo pro klavír Fryderyka Chopina a Capricce pro housle Niccoly Paganiniho. Po přestávce se diváci zaposlouchají do Sonáty pro housle a klavír A dur od Césara Francka.

Jiří Vodička je koncertní mistr České filharmonie, sólista a komorní hráč, který patří k nejvýznamnějším a nejvyhledávanějším českým houslistům. „Už v dětství na sebe upozornil vítězstvími v mnoha soutěžích. V Luhačovicích tento týden vrcholí vyhlášené houslové kurzy Václava Hudečka, a tak určitě stojí za zmínku, že Jiří Vodička se jich účastnil před 18 lety, kdy získal cenu pro nejlepšího účastníka těchto kurzů a díky tomu absolvoval s mistrem desítky koncertů po celé zemi,“ připomněl Vít Sušila.

Martin Kasík patří k nejvýznamnějším osobnostem české hudební scény. Kritika i veřejnost oceňuje jeho tvořivý, poetický přístup k interpretaci, kterým zachycuje náladu okamžiku, duchovní přesah a mimořádnou bohatost a proměnlivost nálad. Cestu na světová pódia mu otevřela vítězství v soutěžích Pražské Jaro 1998 a Young Concert Artists v New Yorku 1999.

Oba srpnové koncerty zámeckého kulturního léta Aloise Háby se uskuteční v reprezentačním sálu vizovického státního zámku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x