Zástupci Zlínského kraje ve volbách. Kdo uspěl a kdo naopak pohořel?

Kdo uspěl a neuspěl ve volbách do poslanecké sněmovny? Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Určitě už víte, že víkendové volby do poslanecké sněmovny změnily politickou mapu v České republice. Zajímá vás, kdo bude v dolní komoře parlamentu zastupovat voliče ze Zlínského kraje? Dozvíte se v článku.

I kdyby se volilo jen ve Zlínském kraji, bylo by složení poslanecké sněmovny velmi podobné tomu, o jakém rozhodli voliči v rámci celé České republiky. Vyhrála koalice Spolu před hnutím Ano, Piráty se Starosty a SPD. Ostatní strany zůstaly na Zlínsku pod pětiprocentní hranicí, která je třeba pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR.

Svou pozici v poslanecké sněmovně suverénně uhájil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha z ODS. Moc vám všem děkuji za každý jeden hlas, kroužek, za podporu a vyjádřenou důvěru. Vážím si toho a těžko se mi hledají slova pro to, jak moc,“ uvedl na svém facebookovém profilu Stanislav Blaha.

Za koalici SPOLU ve Zlínském kraji dále bodovali zástupci KDU-ČSL poslanec Ondřej Benešík, radní Vsetína Róbert Teleky a náměstek primátora města Zlína Aleš Dufek.

Za skokana voleb byl označen hejtman Zlínského kraje Radim Holiš z hnutí ANO, kterého více než pět tisíc preferenčních hlasů poslalo do sněmovny z posledního místa kandidátky. „Díky všem, co přišli k volbám, gratulace všem zvoleným poslancům za náš Zlínský kraj. Osobně jste mi dali do další práce hejtmana ten nejkrásnější dárek, a to oznámkování naší společné práce. Vážím si toho. Vrátím vám to,“ uvedl na svém Facebooku Radim Holiš, který se dnes rozhodne, zda si funkci poslance ponechá.

Z hnutí ANO bude mít dále Zlínský kraj zastoupení díky stávajícímu předsedovi poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi, starostovi Valašského Meziříčí Robertu Stržínkovi a poslanci Marku Novákovi.

Také na listině Pirátů se Starosty se kroužkovalo, a to znamená, že vypadla jejich pirátská jednička František Elfmark. „Finální výsledky pro mě znamenají, že má sněmovní cesta nyní končí. Nicméně je třeba se nadechnout a brát to jako další životní výzvu. Zvoleným koaličním kolegům ze STAN gratuluji a věřím, že náš kraj budou dobře reprezentovat,“ uvedl František Elfmark.

Za Starosty a nezávislé naopak uspěl bývalý předseda starostů a současný místopředseda Mandátového a imunitního výboru Petr Gazdík a starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

Dva mandáty obhájila také SPD. Zlínský kraj budou v poslanecké sněmovně v následujících čtyřech letech reprezentovat poslanec Jaroslav Dvořák a krajský zastupitel Vladimír Zlínský.

Ve sněmovně naopak končí politická matadorka Alena Gajdůšková, jejíž ČSSD v letošních volbách pohořela a do dolní komory Parlamentu ČR se poprvé za dobu samostatné České republiky nedostala.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x