Zátopek by oslavil 99, do Zlína patří nesmazatelně

ZLÍNSKÝ KRAJ - Mluví se o něm poslední dobou častěji než jindy. Jistě i zásluhou nedávné premiéry už teď hodně navštěvovaného filmu Zátopek. Legendární běžec, čtyřnásobný olympijský vítěz, muž srostlý s našim krajem i městem Zlínem by slavil baťovské 99. narozeniny. Stejně jako on se narodila 19. září 1922 i jeho manželka Dana. Už to je unikátní, nevšednosti pak ještě přidává fakt, že oba manželé získali v jeden den zlaté olympijské medaile. On v běhu na pět kilometrů, ona v hodu oštěpem.

Zátopek a jeho (ale i její) životní příběh slaví velké úspěchy v kinosálech. „Opravdu hodně dobrý film, s manželkou s nám líbil,“ chválil mezi mnoha a mnoha dalšími třeba ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.

Zátopek je prostě momentálně v kursu. Například v jeho rodné Kopřivnici startoval o víkendu 19. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. 22,3 kilometrů dlouhý závod, který symbolicky spojuje Moravskoslezský a Zlínský kraj.

„Cíl je nějakých sedmdesát metrů od místa věčného spánku Emila Zátopka a jeho paní v Rožnově pod Radhoštěm na Valašském Slavíně,“ připomíná hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. A k závodu má opravdu coby aktivní účastník co říci.

„Běželi jsme s manželkou Petrou štafetový závod mixů, ona výborně rozběhla prvních deset kilometrů, na mně zbyl zbytek, necelých dvanáct a půl kilometru. Povedlo se, ve smíšené štafetě bez rozdílu věku jsme slavili prvenství,“ mohl se oprávněně pochlubit.

„Jde ale o jinou věc, Zátopek je fenomén našeho kraje, musíme se starat, abychom příští rok důstojně oslavili 100. výročí na narození manželů Zátopkových, patří oba sem k nám,“ je přesvědčen Holiš.

A první krok se chystá hned při Dnu Zlínského kraje, který je na programu v sobotu 25. května. „Pořádáme Běh na počest Emila Zátopka na pět kilometrů, srdečně zveme všechny vyznavače běhání od malých dětí po seniory, připomeneme si ve Zlíně nesmazatelnou stopu, kterou tu Emil Zátopek zanechal,“ dodává hejtman Zlínského kraje.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x