Zdravotní sestra zůstala po tragédii sama se čtyřmi dětmi, kolegové jí chtějí pomoci sbírkou

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN - Dobročinnou sbírku vyhlásila na začátku února Vsetínská nemocnice, která se tímto způsobem rozhodla pomoci jedné ze svých zdravotních sester. Ta se po tragickém úmrtí manžela ocitla těsně před Vánocemi sama se čtyřmi malými dětmi, informoval server Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Smutná událost velmi silně zasáhla také její kolegyně a kolegy v nemocnici ve Vsetíně. Sestřičce a její rodině chtějí vyjádřit maximální podporu a společně s vedením zdravotnického zařízení proto iniciovali vyhlášení sbírky, do které se může zapojit i veřejnost.

Tragická událost se stala v sobotu 5. prosince 2020, tedy v den, kdy se děti těší na mikulášskou nadílku. Třiatřicetiletý Ondřej Buček z Valašských Klobouk tehdy odešel za pracovními povinnostmi z domova a už se nevrátil. O několik hodin později jej vrtulník transportoval do popáleninového centra v sousedním Jihomoravském kraji s vážnými zraněními, která utrpěl při požáru chaty v nedaleké Nedašově Lhotě a kterým pouhý den před Vánocemi podlehl.

Zpráva o rodinné tragédii zdravotní sestřičky Martiny se záhy rozletěla i po Vsetínské nemocnici a okamžitě se také zvedla vlna solidarity. „Přemýšleli jsme, jak bychom mladé rodině mohli pomoci. Martina u nás pracuje řadu let, má skvělý přístup k pacientům a je vždy ochotná a vstřícná. Tragédie, která rodinu potkala těsně před Vánoci, nás všechny zasáhla,“ uvedla Věra Prousková, ředitelka Vsetínské nemocnice.

Její slova potvrzují i zdravotníci na Oddělení následné péče Vsetínské nemocnice, kde sestřička Martina pracuje. „Jen těžko nacházíme slova, byla to nečekaná a nesmírně smutná zpráva. Téměř každá sestra u nás je zároveň matkou, umíme se vcítit do situace, kdy se rodina najednou ocitne bez otce. Neustále se o tom bavíme, pořád na Martinku a na její děti myslíme a jsme s ní alespoň přes telefon v neustálém kontaktu,“ popsala Adriana Šimková, vrchní sestra oddělení s tím, že lhostejní nezůstávají ani kolegové z dalších oddělení nemocnice a o osud mladé rodiny se zajímají. „Vážíme si toho, že je vedení nemocnice ochotné a vstřícné a že se díky tomu podařilo zorganizovat veřejnou sbírku. Věříme, že se najde dost lidí ochotných pomoci. Martinu máme rádi, vždycky si všímala potřeb pacientů, zvládala péči o čtyři děti a ještě i dálkově studovala. Všechno zvládala úžasně, chceme ji podpořit a těšíme se, až se k nám bude moci vrátit,“ doplnila vrchní sestra.

Martina Bučková je nyní doma s nejmladším synem Ondráškem, kterému je dva a půl roku, pečuje také o sedmiletou Martinku a desetiletá dvojčata Elišku a Vojtíška. Před prosincovou tragédií byl v domácnosti právě její manžel a ona sama tak mohla pomáhat v nemocnici, kde během pandemie koronaviru byl potřebný každý zdravotník. „Plánovali jsme rekonstrukci dětských pokojíčků. V tuto chvíli půjdou ale peníze hlavně na splátky hypotéky. Snad se tak alespoň nebudeme muset bát o střechu nad hlavou,“ uvedla třicetiletá maminka, která bude podle svých slov vděčná za každou částku, kterou lidé do sbírky pošlou.

Sbírka byla zahájena 4. února a končí 30. července 2021. „Věřím, že její příběh osloví nejen zaměstnance nemocnice, ale i širokou veřejnost. Je pravdou, že Martina bude potřebovat velkou finanční podporu, aby zvládla zajistit všechny potřeby svých čtyř malých dětí. Chci, aby věděla, že s naší pomocí může počítat,“ dodala ředitelka nemocnice Věra Prousková. Každý, kdo by chtěl Martině, Elišce, Vojtíškovi, Martince a Ondráškovi pomoci, tak může učinit zasláním libovolné částky do oficiální veřejné sbírky na účet 1387907823/2700.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x