Není to ale tak, že by byl k mání všude. V našich krajských končinách se vyskytuje třeba nedaleko Zlína a my ani nemusíme prozrazovat, kde že to je, místní vědí a po nájezdech „trhačů“ moc netouží.
„S manželem vyrážíme vždycky už v tomto čase, nemůžeme se dočkat jara. Samozřejmě nejde o nějakou idylickou procházku, medvědí česnek roste pěkně ukrytě. Zpravidla u potoků, třeba naše místo nějakých deset dvanáct kilometrů jižně od Zlína je opravdu hůře přístupné, chce to pevné boty, občas um přeskočit potok, na nějaké to bláto se prostě nehledí,“ popisuje paní Zdena.
Medvědí česnek má celou řadu výrazně pozitivních vlastností, jimiž blahodárně působí na naše zdraví. Jeho využití v lidové medicíně je přepestré. Mimo jiné reguluje vysoký krevní tlak, čistí organismus, pomáhá při trávení a dodává energii.
„Proto jej sbíráme, ale důvodů je více. Mně velice dobře poslouží v kuchyni. Přidávám čerstvý do polévek, ale skvělý je i jako pesto, pozdější dochucovadlo pokrmů. Máme ho rádi i jako součást skvělých pomazánek, já říkám, že bez medvědího česneku není jaro ani zdraví,“ dodává Zdena.
Jinak ale pozor, vždy čichejte, „vůně“ je jasným znakem, že se nespletete. Medvědí česnek, který se sbírá řadu týdnů až do květu, má totiž v jarní přírodě i několik „falešných“ podob. A takové listy konvalinek jsou jedovaté…