Zemětřesení v Uherském Brodě! Kandidátka za Nezávislé přeběhla na druhou stranu a bude starostkou

Miroslava Poláková. Foto: Zlínský kraj
UHERSKÝ BROD - Vše nasvědčovalo tomu, že koalice ve složení KDU-ČSL, ODS a Nezávislí za rozvoj města bude v Uherském Brodě u kormidla i další čtyři roky. Jenže pak přišla naprosto nečekaná zpráva – kandidátka Nezávislých Miroslava Poláková přestoupila k politické konkurenci, kde jí nabídli pozici starostky.

V komunálních volbách získala stávající koalice lidovců, ODS a Nezávislých celkem 14 mandátů a nic nenasvědčovalo tomu, že by ve vedení 27členného zastupitelstva mělo v následujícím volebním období dojít ke změně. Jenže pak se stala událost, po které na uherskobrodské radnici nezůstane kámen na kameni.

Kandidátka za Nezávislé Miroslava Poláková opustila tento subjekt a přidala se k nově vznikající koalici v čele s vítězným hnutím ANO, uskupením Vstřícnost, slušnost, komunikace a subjektem Brod žije (STAN).

Občané chtějí změnu a rádi vám sdělujeme, že změna bude. Dosáhli jsme shody ve složení nové, uherskobrodské koalice. Budeme pracovat ve prospěch města, ale především pro vás, ve složení ANO, VSK, Brod žije a nezávislý kandidát. V čele města bude stát velmi vzdělaná a empatická žena,“ uvedl na svém facebookovém profilu lídr uherskobrodského hnutí ANO Ivan Láska.

Vzhledem k tomu, že hnutí ANO získalo ve volbách 8 mandátů, uskupení Vstřícnost, slušnost, komunikace 4 mandáty a Brod žije 1 mandát, stala se Poláková tím rozhodujícím jazýčkem na vahách, díky kterému budou moci tyto strany složit vládnoucí koalici s těsnou většinou 14 mandátů.

Navíc právě šestašedesátiletá Miroslava Poláková, která doposud působila jako pedagožka na uherskohradišťském gymnáziu, by měla usednout do starostovského křesla, kde nahradí Ferdinanda Kubáníka z KDU-ČSL. A to i přesto, že za Nezávislé se do zastupitelstva dostala až ze třetího a posledního postupového místa s celkovým počtem 804 preferenčních hlasů.

Poláková tak vstupuje do politiky vůbec poprvé, doposud totiž nepůsobila ani v zastupitelstvu. V Uherském Brodě je ale známou osobností – v roce 2017 dostala od uherskobrodské radnice Cenu města za celoživotní přínos v oblasti kultury a letos v září jí bylo uděleno významné ocenění v podobě medaile MŠMT 1. stupně. Právě její dobrá pověst nejspíš přesvědčila lídry nově vzniklé koalice, že právě ona bude vhodnou kandidátkou na starostku.

Miroslava Poláková chtěla změnu, stejně jako obyvatelé města, kteří nám dali dvakrát více mandátů než před čtyřmi lety. V kontaktu jsme byli hned po volbách. Její jméno je zárukou obrovské změny, jde o inteligentního, slušného a oblíbeného člověka, lidé budou nadšení,“ myslí si Ivan Láska, s nímž souhlasí také lídr uskupení Vstřícnost, slušnost, komunikace Ladislav Kryštof: „Miroslava Poláková bude první starostkou Brodu v jeho historii. Její postoje ji předurčily k tomu, abychom ji ze svých řad za starostku zvolili.“

Zatímco v táboře nové tříčlenné koalice panuje z nenadálého rozuzlení povolebních jednání nadšení, ze strany lídrů té končící zaznívají názory o zradě, která na české politické scéně nemá obdoby.

Je to pro mě šok, Poláková kandidovala za Nezávislé pro rozvoj města, jednoduše nás zradila. Od začátku jsme přitom vyjednávali na stejném koaličním půdorysu a navíc oslovili i další subjekt, aby byla koalice stabilnější,“ těžko skrýval zklamání Ferdinand Kubáník.

V čele uherskobrodské radnice by měli Miroslavu Polákovou na pozicích místostarostů doprovázet Ivan Láska a Ladislav Kryštof.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x