Zemřel valašský zpěvák František Segrado

Foto: musicserver.cz
VSETÍN – Hudební svět zasáhla v sobotu 24. července těžká rána. Ve věku 66 let zemřel oblíbený hudebník, zpěvák, textař, herec a výtvarník František Segrado.

František Segrado se narodil 8. ledna 1955 ve Vsetíně. Vyrůstal v muzikantské rodině a zajímal se i o ochotnické divadlo – hned po listopadové revoluci začal působit ve vsetínském spolku Nezávislé Komorní Vsetínské Divadlo. Byl valašským patriotem a také renesančním člověkem, který byl obdařen nejen hudebním, ale i výtvarným nadáním.

Více než 40 let působil v nejrůznějších hudebních skupinách, od folkových po rockové.

Během své hudební kariéry spolupracoval Segrado mimo jiné s kapelou Dobrohošť, Irish Dew, dva roky hostoval v původním Čechomoru. Spoluzaložil a několik let hrál se vsetínskou kapelou Veselá bída, která proslula moderními aranžemi lidových písní. Společně nahráli čtyři alba.

Velkou popularitu napříč celou republikou přinesla Segradovi účast na projektech Michala Horáčka a Petra Hapky. V roce 2002 nazpíval tři písničky na album Horáčka&Svobody Tak to chodí, o dva roky později byl pozván k účasti na albu dvojice Hapka&Horáček Strážce plamene. Jako zpěvák účinkoval také ve Státní opeře Praha v lyrikálu Kudykam. Podílel se také na projektu villonských balad Michala Horáčka Český kalendář. 

V roce 2014 mu vyšla první sólová deska s názvem Segrado, o čtyři roky později vydal druhou autorskou desku V paralelním vesmíru. Obě byly publikem i hudebními kritiky vřele přijaty a slavily úspěch. V roce 2016 ztvárnil hlavní roli ve valašském filmu Děda.

Kondolenční kniha, jejíž prostřednictvím můžete vyjádřit soustrast rodině či zavzpomínat na valašského barda, je umístěna před budovou městského úřadu na Svárově.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x