Žena si myslela, že mluví s pracovníkem banky. Přišla o více jak 200 tisíc korun

Ilustrační foto
KROMĚŘÍŽSKO – Ženu kontaktoval muž, který se vydával za pracovníka České národní banky. Když žena postupovala podle jeho instrukcí, okradl ji o více než 200 tisíc korun.

Koncem prosince kontaktoval dvaačtyřicetiletou ženu z Kroměřížska muž, který se představil jako pracovník Česká národní banky. Podle jeho slov byl účet manžela, ke kterému má žena dispoziční práva, napaden. Pokud má finance zachránit, musí postupovat podle jeho instrukcí.

Žena ve strachu o naspořené peníze souhlasila. Postupně tak podle instrukcí posílala peníze na „chráněné“ účty, ze kterých jí měly být úspory zase vráceny. V celkem třinácti platbách tak žena poslala podvodníkovi téměř 210 tisíc korun. A jak už to bývá, z oněch „chráněných“ účtů jí už žádná platba nazpět nepřišla.

„Žena si poté uvědomila, že se stala obětí podvodníka. Celou věc oznámila na policii. Pachatel se dopustil trestného činu podvod, za což mu v případě dopadení hrozí až pět let vězení,“ uvedla k případu mluvčí policie Barbora Balášová.

Policisté vzhledem k případu varují, aby lidé nereagovali na telefonní hovory, SMS zprávy a e-maily, kde se je někdo snaží vmanipulovat do situace, že jsou jejich finance v ohrožení a je nutné udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly peníze skutečně v ohrožení, banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností je tak nejlepší vždy kontaktovat svou banku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x