Žena z Kroměřížska naletěla podvodníkovi, kvůli slepé lásce přišla o desetitisíce korun

foto: Ilustrační foto Zlin.cz
KROMĚŘÍŽ - O 65 tisíc korun přišla žena (59) z Kroměřížska, která se na sociální síti seznámila s neznámým mužem s cizokrajným jménem. Serveru Zlin.cz to sdělila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

S neznámým mužem se žena seznámila počátkem prosince. Komunikovali spolu nejprve přes sociální síť a následně pouze e-mailem. Muž o sobě tvrdil, že je hlavní inženýr strojovny na lodi, která se plaví z Anglie do Austrálie. Posílal jí své fotky, psal jí o sobě soukromé věci a svěřil se jí i se svým podnikatelským záměrem. Kromě toho jí vyjadřoval svoji stále větší a větší náklonost. Navrhl také, že by se s ní chtěl setkat.

Po několika dalších e-mailech napsal, že jsou u Malediv, kde je chtějí napadnout piráti. Žena mu to zpočátku nevěřila, ale na internetu zjistila, že v této oblasti skutečně k pirátským útokům dochází. V další zprávě jí muž psal, že je naštěstí zachránila bezpečnostní agentura. Prý se právě nachází na Maledivách. Má však strach o své úspory, protože pirátské útoky stále hrozí a na ostrovech není banka. Požádal ji proto, zda by jí část úspor, konkrétně 550 tisíc britských liber, mohl zaslat do úschovy. Ona souhlasila a poslala mu adresu a číslo mobilního telefonu. Následně ji muž informoval o tom, že balíček s penězi zaslal přes bezpečnostní agenturu do Itálie. Nemohl však již zaplatit za doručení k ní domů. Poprosil ji, zda by zaplatila doručení z Itálie ona. Další den jí přišel e-mail, ve kterém bylo napsáno, že je nutné zaplatit italské daně a poplatky ve výši dva a půl tisíce euro. Tyto peníze žena odeslala na uvedený bankovní účet. Dále poslala podle požadavků v e-mailu i oskenovaný občanský průkaz.

Žádné peníze ale nedorazily. Na Štědrý den proto žena vše oznámila na policii. Pojala totiž podezření, že se stala obětí podvodníka. „Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu podvod, po dopadení mu za to hrozí až pětileté vězení,“ konstatovala Kyšnerová.

Policie neustále upozorňuje lidi na to, že při komunikaci přes internet je třeba být velmi obezřetný. Pokud chybí fyzický či vizuální kontakt, nikdy nemůže nikdo vědět, zda osoba, se kterou komunikuje, nevystupuje pod falešnou identitou. Může se totiž jednat o podvodníka nebo o osobu, která chce nějakým způsobem ublížit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x