Zima může začít. Karel z Karolinky ji odstartoval tradičně na skialpech

Foto: archiv Karla Paličky
KAROLINKA - Tradice se mají ctít. Vědom si toho, vzal pan Karel Palička, mladík čtyřiasedmdesátiletý, na vědomí první sníh nové sezóny - přírodní i umělý - a na svých skialpech vyrazil k premiérovému výstupu a taky sešupu na sjezdovce v Karolince.

„Vyběhl jsem nějakých šest set metrů nahoru, výš nebylo třeba a společně s prvními bobaři z řad dětí jsem se krásně sklouzl dolů. Je ale pravda, že start do sezóny se může ukázat jako poněkud předčasný, neboť se nám otepluje. Tak uvidíme, kdy se sem dostanou první milovníci sjezdového lyžování, podle mne mají pořád dost času, já jsem ovšem tu bílou nabídku musel akceptovat, to by mi jaksi nedalo,“ vypráví nezmar, který je vlastně jakýmsi startérem sněhových radostí v našem kraji.

„Přilnavost“ podivuhodného muže ke sněhu je už pověstná. Nezmar původem z Přerova, později ovšem dlouholetá opora Horské služby na východomoravských horách, ji čerpal třeba na základně HS na Kohútce, kde šlo často o zdraví neopatrným turistům.

Na Kohútce, která je momentálně v bílém, vládne desítky let skiareálu i hotelu se svými blízkými jiná chvalně známá postava Josef Kocurek.

„Co se Karla týče, nikterak mne jeho aktivita nepřekvapuje, jsem rád, že už skočil do sezóny. U nás je opravdu pěkně bílo, jde ale výhradně o přírodní sníh, my jsme zatím nezasněžovali, naopak čekáme oteplení a na první lyžaře kromě natěšených „skialpáků“ si ještě počkáme. Přeci jen jsme pořád ještě v listopadu. A čtyři roční období nám říkají, že tohle je měsíc podzimní,“ glosuje a těší se na pravou zimu Kocurek.

Sněhová děla nechali zatím být v dalším oblíbeném resortu na Trojáku.

„Musíme se zvláště v této sezóně chovat navýsost ekonomicky. To je stěžejní. Takže jsme zatím umělý sníh nevyráběli. Naším cílem je pozvat k nám lidi před vánočními svátky a během nich a pak v novoročním období, tak se těšíme, pořád je ještě pár týdnů čas,“ říká na prahu zimy tamní šéf Jakub Juračka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x