Zima na silnicích se blíží

foto: eurozpravy.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ – Silničáři po celém Zlínském kraji připravují techniku na nové období zimní údržby silnic. To začíná už 1. listopadu a trvá až do 31. března.

Zimní sezóna na silnicích už je tady. Silničáři připravují techniku, doplňují sklady posypových materiálů, vytvářejí rozpisy služeb pracovníků a prověřují dohodnuté kanály pro předávání informací. Asi na 770 kilometrech nejvytíženějších krajských silnic se letos uplatní solení, dalších 913 kilometrů se bude pohazovat kamennou drtí.

Ve Zlínském kraji ale najdeme i silnice, které se v zimě vůbec neudržují. Jedná se asi o 93 kilometrů silnic III. třídy. Řidiče ale na takové úseky upozorní svislé dopravní značení.

Kromě údržby se liší i lhůta pro odstranění závad ve sjízdnosti. Pokud tak kvůli zimnímu počasí uvíznete na silnici I. třídy, musí být do 3 hodin opět sjízdná. U silnic II. třídy pak můžete čekat 6 hodin a silnice III. třídy budou zprůjezdněny klidně až po 12 hodinách.

Můžete být ovšem klidní, pro letošní rok je pro silnice II. a III. třídy připraveno 62 62 sypačů pro posyp vozovek i odstraňování sněhu pluhováním, 89 traktorových radlic, 40 nakladačů a 13 ks těžké techniky. Při maximálním nasazení může být do zimní údržby silnic zapojeno až 313 pracovníků. Pro nové zimní období je navíc na 13 skládkách připraveno pro posyp silnic 13 100 tun posypové soli a 18 900 tun kamenné drti.

Dispečinky zimní údržby budou držet po celé zimní období nepřetržitou službu. Směnový vedoucí sleduje vývoj počasí pomocí meteorologického systému METIS. Má přehled o místní předpovědi počasí i o vývoji povětrnostní situace v sousedních regionech. Dalším nemalým pomocníkem při rozhodování o výjezdu sypačů jsou automatizované meteostanice, které najdeme u silnic na různých místech kraje. V současné době je jich v provozu na území Zlínského kraje 29, z toho 26 je umístěno u dálnic a silnic I. třídy a 3 u silnic II. třídy. Dále jsou u krajských silnic využívány čtyři monitorovací body s kamerami, které jsou taktéž napojeny na všechny dispečinky zimní údržby.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x