Zima na ústupu, sněhu ubývá, zimní radovánky na horách ale pokračují

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - S poněkud zakaboněnými tvářemi sledují provozovatelé horských areálů v našem kraji povánoční vývoj počasí. Zima si v prosinci vybrala docela pěkné chvíle, teď je ale mírně na ústupu. A jak se zdá podle prozatímních meteorologických modelů, jaro se ohlásí kolem Silvestra.

„Počasí samozřejmě bedlivě sledujeme, pozitivem je to, že jsme nabídli lyžování i další formy pohybu ve vánočním čase. V noci bychom při poklesu teplot chtěli přidat další dávku sněhu, svah upravit a těšit se na naše věrné návštěvníky. Uvidíme ale, co přinesou poslední hodiny starého a první nového roku. Našim největším soupeřem je teplý vítr v kombinaci s deštěm, to pak míváme problémy. Mohu ale slíbit, že se u nás na Trojáku jezdit bude a kolem 3. ledna by se pak měl vrátit zimní ráz počasí,“ hodnotí stávající situaci tamní šéf Jakub Juračka.

Po Vánocích jede naplno provoz také na Stupavě. „Nebudu asi příliš originální, když řeknu, že bychom přivítali ochlazení, nikoliv oteplení nad deset stupňů. Uvidíme, jak se to vyvine, zatím mohu říci, že jezdíme a lidé jsou spokojeni,“ hlásil z Chřibů Lubomír Orel, který tu řadu let provozuje oblíbený areál.

Optimální podmínky nejsou momentálně ani ve vyšších polohách. Například bezmála tisíc metrů nad mořem na Kohútce v Javorníkách.

„Sjezdovka dostala zabrat i kvůli tomu, že nám na ní popadaly části větví ze stromů, ale je jen otázkou času, kdy bude zase v lepším stavu,“ komentuje dění pár desítek hodin před koncem roku Josef Kocurek. Stejně jako ostatní by raději než jarní teploty viděl v předpovědi třeba silné mrazy.

Celá řada lidí hodlá i tak strávit na horách přelom dvou roků.

„Máme několik volných míst v našich ubytovacích kapacitách, zájem je a rozhodně se neděje to, že by lidé pobyty odříkávali,“ těší se na hosty mluvčí Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Martina Žáčková.

Stejně tak bude na Nový rok prakticky plno například na Súkenické.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x