Zima přišla brrr zy… na pomoc bere sněhová děla

Foto: Jakub Robek a Martina Žáčková
ZLÍNSKÝ KRAJ - První nápor zimy. A docela výrazný. Sníh, náledí, nečekané dopravní karamboly, konec teploučkého podzimu. Zima se ohlásila zkraje třetího listopadového víkendu docela razantně. Na horách východu Moravy je bílo. Dílem za to může první přírodní sníh, do akce šla ale rovněž sněhová děla.

„Zkoušíme provoz, jedeme asi na čtvrtinu zasněžovací kapacity, více než kdy jindy musíme dbát na ekonomiku provozu, energie je drahá, ale rozhodně počítáme s lyžařskou sezónou, od toho jsme jaksi tady,“ přehlíží práci sněhových děl v areálu na Stupavě Lubomír Orel.

„Rádi bychom si vytvořili rezervu, určitý podklad, na kterém by se pak dalo pokračovat, první mrazivý víkend je pro nás jakýmsi testem, ochlazení jsme docela přivítali, sobotní ráno bylo podstatně příznivější, mráz silnější, někde u pěti pod nulou,“ dodal Orel.

Bílo je v mnoha dalších oblíbených destinacích. Od Trojáku až po (nomen omen) Bílou za hranicemi našeho kraje. Zdaleka ne všude ale zprovoznili děla.

Ta byla v akci ve východní části regionu třeba v Karolince, částečně i ve Velkých Karlovicích. Z tamního Ski resortu Valachy jde zpráva, která možná někoho překvapí, ale logiku rozhodně má.

„My zasněžujeme sjezdovku pod hotelem Horal, která je klasickým místem setkávání celých rodin. Jinak to ale je a bude na kilometrové sjezdovce Razula. Tu letos nehledě na přírodní sníh provozovat nebudeme. Důvod je jasný, ekonomika provozu. Při dnešních cenách energií je logické, že do toho poprvé po dlouhých letech nejdeme. Sjezdovka bude patřit skialpinistům a těm, kteří se budou chtít prostě sklouznout, taková je realita,“ vysvětluje mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

O pár kilometrů dál v Karolince se o víkendu sněhová děla rozjela. „Věrným zákazníkům nabízíme výhodné ceny skipasů, jinak se ale samozřejmě se zdražením počítat musí,“ říká zdejší šéf Jan Dudek.

Samostatnou kapitolou pak budou v zimě ceny občerstvení. Najíst se a napít pod dvě stovky se už jeví jako jen stěží proveditelné, rodinné jednodenní výlety samozřejmě způsobí průvan v peněženkách.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x