Zima se do toho obula. Vleky se rozjíždějí, sněhu přibývá

foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Tohle zvykem nebývalo. Aby se první prosincový víkend sjíždělo ze svahů na zcela vybílených horách východu Moravy, tak to jsme tedy v nejméně čtrnáctidenním předstihu. Čerti to mají na mnoha místech složité, při rozsvěcení vánočních stromů v obcích se lidé musejí pořádně obléct. Navíc je víceméně jisté, že po sobotní sněhové peřině bude pořádně mrznout.

„Nás to vylákalo s tátou a oběma kluky na bobování na Troják. Napřed pohoda, ale brzy začalo hodně fučet. A tak jsme měli hned dva bezvadné zážitky. Ten první z pravého zimního počasí a ten druhý z pohodičky a tepla pěkně doma,“ komentovala vrtochy počasí paní Vendula ze Zlína.

Na rozdíl od jihu Čech a Vysočiny nebyla situace natolik kalamitní. Situace na silnicích ale byla často hodně složitá, místy totiž napadl čerstvý sníh na led, což bylo mimořádně složité. U Stupavy tak situaci na silnici komplikoval kamion, další bouračku hlásili policisté z Petrůvky.

Silničáři vyráželi do práce s kompletní technikou, zvláště v lesních výše položených úsecích měli náročný víkend.

Ale trošku drsnější zima měla taky celou řadu pozitivních stránek.

Rozjely se některé vleky, první lyžaři už sjížděli svahy třeba v Karolince anebo na Stupavě.

„Je to jedním slovem paráda, těším se na dlouhou zimu s výbornými sněhovými podmínkami,“ hlásil radostně z Karolinky v objetí místního maskota, modrého hrocha, Adam Palička.

Noc na neděli pak přinesla na mnoha místech východní Moravy dalších dvacet centimetrů čerstvého prašanu. Má se vyjasnit a mrznout. Pan Lada by měl inspiraci a radost. Stejně jako malí i velcí spěchající v neděli za zimními radovánkami všeho druhu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x