Zima se hlásí… a vše je, jak má být

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Letošní zimu vzal s sebou Mikuláš, udělal to správně a přesně ve správném čase. Pro mnohé překvapení, ovšem pohled do kalendáře svědčí o tom, že termínově je všechno v pořádku. Náš kraj je ve své rozmanitosti i hornatý, a tak tohle roční období se sněhem je vlastně velmi vítáno.

Byl-li někdo překvapen, pak jistě ne silničáři, jak se rádo píše.

Ne, myslím, že jsme překvapeni nebyli, odpoledne i večer a v noci jsme pracovali s mechanismy ve vyšších polohách především v okolí Starého Hrozenkova, Strání, na Žítkové, Lopeníku i pod hradem Buchlovem, kalamitní stavy jsme nezaznamenali, třebaže husté sněžení místy i námraza řidiče asi poměrně zaskočily,“ poznamenal k prvnímu náporu zimy Jaroslav Miča ze Správy a údržby silnic Slovácka.

Na opačném konci kraje se zima samozřejmě projevila také, ale i tam silničáři práci zvládli.

„Já vždycky říkám, že zima sem do Beskyd a Javorníků patří, my jsme byli s technikou hlavně ve vyšších polohách, třeba Pustevny i přístupové cesty jsou samozřejmě v bílém, což je v mikulášském období normální a očekávané,“ dodává Jaromír Kořístka ze Správy a údržby silnic Valašska.

Ne každý ale byl v pohodě, pozdní přezutí zimních pneumatik znamenalo na první větší várce sněhu a při snížené viditelnosti značné riziko. A nemuselo jít jen o silnice v horských úsecích.

„My jsme měli ještě den po prvním hustějším sněžení hodně práce, našli se prostě lidé, kteří s přezouváním pneumatik na zimní čekali úplně do poslední chvíle. Jestli tím něco vyhráli, případně ušetřili je opravdu na nich,“ upozornil spolumajitel jednoho zlínského pneuservisu.

Předpověď počasí pro další dny znovu ukazuje sice na teplotně mírnější, ale srážkově vydatnější období s dalším ochlazováním. Kdo vyjede na letním obutí, ten už by měl opravdu dostat označení hazardér.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x