Zima stále v akci. Duben bílý, příroda se mýlí

Foto: Karel Palička a Jiří Sviečka
ZLÍNSKÝ KRAJ - Pozoruhodné aprílové jevy dnes a denně připravuje dubnové počasí roku 2021. Vykulení musí být třeba ptáci, čápi přiletěli do teplých krajin a zatím je jejich bílé peří ještě bělejší díky další sněhové nadílce.

„Tohle mohu potvrdit od nás z Biskupic, kousek od Zlína. Na hnízdě už sedí čapí samice, asi byla docela překvapená ze sněhu, její partner má poněkud ztížené vyhledávání potravy, ale myslím, že zásadní komplikace nenastanou. Zajímavé ale je, že se nám ke krmítkům vracejí už hnízdící ptáci, třeba špačci, a berou zavděk například připraveným jablkem,“ popisuje situaci ornitolog Jiří Sviečka.

Zima ale vystrčila drápky i drápy daleko nepříjemněji. „U nás se ráno vytvořila dlouhá kolona kamionů, napadlo přes pět centimetrů sněhu, dopoledne se pak rozjela, sníh zatím zůstává, uvidíme, co dál,“ informoval Zlin.cz starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík.

Husté sněžení zasáhlo i východní část kraje. „Zrovna znovu sypeme ptákům, na zahradě, dostat se ke krmítku není zase tak jednoduché,“ popsala situaci Helena Paličková z Karolinky.

U sousedů v místní části Stanovnice byla situace ještě složitější. „Zrovna jsem přijela domů, hustě sněží, jsem moc ráda, že jsem ještě nepřezula zimní pneumatiky na letní,“ doplnila Alena Orsagová.

S klidem bral situaci šéf zemědělského družstva ze Štípy Petr Slovák. „Situace je vlastně normální, máme aprílový měsíc, do polí vyjdeme, až vyschnou, ve druhé půli měsíce.“

Posledním zimním „kouskem“ by měly být dnešní nízké noční teploty, meteorologové uvádějí v údolích až sedmistupňový mráz.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x