Zima už kraluje. Střediska jsou připravena, sněžná děla v plném zápřahu

Foto: Karel Palička
VÝCHODNÍ MORAVA - Zima už se hlásí, a to hodně vehementně, o svá nezadatelná práva. Ráz počasí posledních dnů dává naději všem, kteří se už nemohou dočkat, až se sklouznou z kopce dolů. Ve vyšších polohách napadl přírodní sníh a mocně jej teď doplňují sněhová děla. Sezóna by mohla začít s předstihem oproti minulým letům, tedy zimám...

„Já už si vyšlápl zcela obligátně jako každý rok na skialpech asi 700 metrů po naší sjezdovce ve ski areálu v Karolince, dnes jsem byl pro změnu okouknout, jak to vypadá na Soláni, tam je vždycky nádherně,“ hlásil nezmar Karel Palička, který zná kraj jako své… lyže.

„Všechno nasvědčuje tomu, že bychom mohli spustit vleky už na samém začátku prosince, to by bylo o dva týdny dříve než loni,“ dává nedočkavcům naději nezdolný milovník přírody, bývalý dlouholetý člen Horské služby.

Všude okolo jsou hory pěkně v bílém.

„My budeme brzy spouštět sjezdovku u hotelu Horal, to je otázka nejbližších dnů, možná týdnů, ale ani letos nezasněžujeme sjezdovku Razula. Prosté ekonomické počty nám to zatím nedovolují,“ říká Martina Žáčková ze Ski resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Výborné podmínky, tedy mrazy po celý den a samozřejmě přes noc, využívají i na Trojáku.

„Počasí nám přeje, termín zatím přesně neznáme, nechceme nic uspěchat, chceme mít sjezdovku správně vysněženou a těšíme se na brigádníky, vůbec není lehké je získat, aby mohl být provoz plynulý,“ hlásí tamní šéf Jakub Juračka.

Mezi prvními, byť leží z východomoravských středisek nejníže, bývají na Stupavě ve Chřibech.

„Děla jedou na plný výkon, ještě to chce nějaký čas, otevírat bychom mohli… no, když to dobře půjde, tak možná už o víkendu,“ sdělil provozovatel areálu Lubomír Orel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x