Zima v nové síle, bude mrznout. Vlekaři ovšem děkují

Pravá zima je zpátky. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nedělním ochlazením a severákem jako by si zima znovu vzala zpět svá lednová práva. Sněhu zatím příliš nová vlna nepřináší, zato mrazivo bude dostatečně. Letošní pestré projevy tohoto ročního období jistě stojí za zaznamenání. Prosinec pravou bílou tvář předvedl, stejně jako rychlé vánoční tání. Jak to bude dál.

„Výrazné ochlazení opravdu vítáme, už bylo načase. Na víkend jsme museli přerušit provoz, dlouhodobě vysoké teploty nám braly sníh přímo před očima, naštěstí jej zbylo tolik, aby alespoň mohla pokračovat lyžařská škola. Teď nám ale bude hej, pokud tedy nepředvede počasí další kotrmelec. Budeme moci znovu zasněžit a nabídnout našim věrným klientům daleko lepší podmínky, než tomu bylo po Novém roce,“ hlásil z Trojáku šéf tamního Ski areálu Jakub Juračka.

Ochlazení a mrazů, které mají rozhodně vydržet nejen v noci, ale i v denních hodinách, využijí i jinde.

U nás v Karolince jsme už znovu spustili zasněžovací děla, podmínky taky nejsou dokonalé, ale myslím, že od úterý už tomu tak bude. Máme tu vedle klasických lyžařů také kursy ze škol, mimo jiné z Uherského Brodu anebo z Blanska, tak jim rádi poskytneme zasněžený svah a příjemné zážitky,“ chválí si návrat mrazů Jan Dudek z areálu v Karolince.

Školní výpravy jsou pro nás tak jako pro kolegy vždycky zárukou ekonomické stability, ale mohu říci, že kdyby teplé počasí trvalo ještě týden, museli bychom čtyři kursy zrušit. Kdo se v oboru vyzná, ví, jaké problémy by to přineslo. Vždycky musíte nakoupit zásoby, nasmlouvat potřebný servis a mnoho dalšího, tak se obracím tam někam nahoru a děkuji,“ podotýká i Jakub Juračka.

Problémy přinesl návrat zimy na silnice, například nedaleko Napajedel sjel v neděli ze zledovatělé silnice autobus, naštěstí se nikdo nezranil, cestující ale nemohli otevřít dveře a ven se dostali jen díky tomu, že museli rozbít okno.

Nedělní odpoledne rozhodně nemělo přívětivou tvář i z jiného důvodu. „Třebaže na teploměru byly jen mínus dva stupně, vycházku jsme zrušili. Jednak byl po sobotním dešti všude led a severní vítr vyvolával pocity, jako by bylo o deset stupňů méně,“ hodnotila situaci paní Hana z Pozlovic.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x