Zima ztrácí dech, že by nakukovalo jaro?

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Ještě před týdnem to na horách našeho kraje vypadalo jako z kdysi tolik oblíbených pohlednic. Půlmetrová dávka sněhu, modré nebe, vyježděné stopy pro běžkaře, upravené sjezdovky s nadýchaným prašanem a představa, že to tak bude trvat třeba měsíc.

Jenže příroda je sice velká kouzelnice, ale umí být také nepříjemná čarodějka. Martin se vydal na Kohútku se dvěma potomky i manželkou. Jsou přeci jarní prázdniny.

„Není to samozřejmě bez sněhu, ale obleva je znát i tady 900 metrů nad mořem, sníh je těžký, mokrý, místy zledovatělý. Idylka minulého týdne to není, ale sněhu napadlo hodně a tak do konce týdne nemáme obavu, že by se kluci nezdokonalili v lyžování, proto jsme se na hory ostatně vydali,“ říká.

S celou rodinou vyjel ze Zlínska do vzdálenější destinace pan Zdeněk.

„Znovuobjevujeme krásy Štrbského Plesa, je nádherné počasí, jsme ve výšce 1350 metrů, další sjezdovky jsou ještě výše, obdivujeme takzvaný Areál snů, ani se nechce věřit, že už tu třeba skokanské můstky stojí přes půl století, tehdy se tu jak známo konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Sníh tu zatím drží, je to v pohodě,“ dodává.

Prázdniny tráví část školáků i doma v krajském městě. „Ideální je to, že sem mohu s malou dcerou, párkrát se sklouzneme a na oběd můžeme domů. Pochopitelně bychom přivítali ochlazení a nový sníh, ale zatím to moc nevypadá,“ dívá se dopřed mladá maminka Míša.

Zima opravdu hodně ubírá na intenzitě, jarní prázdniny místy spíš připomínají konec března. Pro zimomilce není dobrou zprávou ani to, že se ještě oteplí, má pršet a sníh by se měl přechodně dostavit jen do nadmořských výšek nad 1000 metrů. Že by to zima chtěla tak brzy „odpískat“?

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x