Na sto tisíc vánočních světýlek. Taková je Zimní pohádka manželů Strnadových z Velehradu

Foto: televize TVS
VELEHRAD - Také letos se na začátku adventu rozzářil rodinný dům a zahrádka manželů Strnadových z Velehradu. Z procházky zimní pohádkovou zahradou se radují nejen děti, ale i sousedé a přespolní už počtvrté.

Na světelné adventní výzdobě svého domu odpracovali Kateřina a David Strnadovi od září stovky hodin. Aby se na stěnách domu a po celé zahradě mohlo rozsvítit více než sto tisíc žároviček na vánočních řetězech a světýlek na sto třiceti postavičkách, musel David Strnad roztáhnout přes tři sta metrů kabelů a zapojit desítky rozvodů.

Na začátku jsme měli osvětlenou jenom římsu, strom a soba, ale potom, co se u nás zastavovali kamarádi, kterým se to líbilo, jsme začali chodit po obchodech, kde jsme kupovali další figurky. A nakonec z toho vzniklo toto dílo. Rozhodli jsme se pro děti udělat takovou velehradskou Zimní zahrádku,“ popisuje vznik velehradské tradice její autorka Kateřina Strnadová.

Z procházky zimní pohádkovou zahradou se radují nejen děti, ale i sousedé a přespolní už počtvrté. Strnadovi dnes už neodmyslitelnou adventní velehradskou atrakci neustále vylepšují, dokupují nebo sami vyrábějí novinky. Letos například přibyl velký sněhulák a klasický betlém.

Měli jsme nakoupený i svařák, dětský punč a nějaké občerstvení, napekla jsem perníky, ale kvůli aktuální covidové situaci jsme bohužel museli všechno zrušit, “ pokračuje Strnadová.

Přesto stojí za to pohádkovou zahradu navštívit. Manželé Strnadovi s humorem tvrdí, že i přes energetickou krizi bude tradice pokračovat i o příštím adventu.

Bude, určitě. My to neřešíme. Někdo nám dokonce zaplatí i dobrovolné vstupné, u východu máme schránku, kde si děti můžou zazvonit a do schránky hodit třeba malý příspěvek. Vždycky poděkujeme a jsme rádi,“ dodává s úsměvem Kateřina Strnadová.

Z velehradské pohádkové zahrady mají radost děti i dospělí. A to je v dnešní podivné době opravdu záslužné a vpravdě vánoční…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x