Zlín v rekordním ligovém zápase podlehl Mladé Boleslavi, padlo i Slovácko

Fotbalisté Zlína doma prohráli s Mladou Boleslaví ostudně 5:9. Foto: FC Zlín
ZLÍN, UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Spolupodíleli se na přepsání ligového rekordu, radost z toho ale rozhodně nemají. Fotbalisté Zlína v neuvěřitelném zápase plném zvratů, branek a velkých chyb, ztratili nadějné vedení 3:1, poprvé v klubové historii inkasovali devět branek a Mladé Boleslavi ve 12. kole podlehli 5:9. Ševci po nevídané přestřelce zůstali v tabulce poslední.

Sobotní utkání na Letné stanovilo nový gólový rekord samostatné nejvyšší soutěže. Dosavadním maximem bylo deset branek v zápasech Slavia – Uherské Hradiště (9:1 v říjnu 1995) a Jablonec – Znojmo (5:5 v srpnu 2013).

„Moje pocity určitě nejsou optimální. Hlavou se mi honí spousta věcí. Pro mě je to obrovské zklamání. Z hlediska ofenzivy jsme odehráli možná nejlepší utkání, v defenzivě pro změnu nejšílenější, které jsem ve Zlíně zažil. Výkony některých hráčů rozhodly o takovém výsledku,“ má jasno trenér Zlína Pavel Vrba.

V úvodní čtvrthodině ve Zlíně padly tři góly. Na branku hostujícího Daniela Marečka zareagoval rychlým vyrovnáním Antonín Fantiš a vedení překlopil na stranu ševců Jakub Janetzký. Těsně po pauze zvýšil domácí Lukáš Bartošák, za Boleslav se ale trefili Vasil Kušej, dvakrát Lamin Jawo a znovu Mareček. Poté, co Vukadin Vukadinovič snížil z penalty, skórovali za hosty ještě Marek Matějovský a Júsuf Hilál. Pátý zlínský zásah přidal Nedeljko Kovinič, ale poté se podruhé prosadil i Kušej a poslední slovo měl v nastavení Solomon John.

„Pro mě je to samozřejmě zděšení,“ přiznává zkušený kouč. „Na druhé straně jsme dali pět gólů, což se Zlínu dlouho nepodařilo. Když to bylo 3:1, věřil jsem, že vyhrajeme, ale za několik minut to bylo 3:5,“ kroutí hlavou.

Něco podobného v bohaté kariéře nikdy nezažil. „I kdyby hrál dorost, určitě by tolik gólů za pět minut nedostal,“ je přesvědčený.

„Tohle si nikdo z nás za rámeček nedá. Hráči, ani já. Posledních deset minut to z hlediska defenzivy nesplňovalo vůbec nic,“ dodává zklamaně.

Naprázdno vyšli v sobotu i fotbalisté Slovácka, kteří dlouho vzdorovali v Edenu domácí Slavii. Hosté nakonec po velkém boji prohráli s favoritem 0:2, když dlouhou dobu drželi naději na body. O obě branky se v rozmezí 78. až 90. minuty postarali střídající hráči, nejprve se trefil Matěj Jurásek a po něm bývalý hráč hostů Václav Jurečka.

„Chválím tým, nebyl to žádný odevzdaný výkon a plnili jsme, co jsme si řekli. Akorát v útočné fázi je obrovsky znát kvalita Slavie v porovnání s tou naší,“ prohlásil trenér Slovácka Martin Svědík.

Jeho parta oproti minulým zápasům přežila první šanci soupeře a jedinou za první poločas, kdy Masopust hlavičkoval po dlouhém autu a odraženém balonu. 

Jinak Moravané hráli vzadu velice pozorně a Slavii do ničeho nepouštěli. „Musím pochválit defenzivu, ale v ofenzivě jsme vůbec nevyužili Ciciliu, který nám sklepl a prodloužil spoustu balonů. Bohužel jsme byli ve špatných prostorech, nebo jsme pozdě nabíhali. Nedokázali jsme toho využít. Přišla i naše příležitost, bohužel jsme ji neproměnili, za stavu 0:0 se Juroška dostal sám před bránu,“ hodnotí Svědík. 

„Ve druhém poločase bylo vidět, že Slavia prostřídala větší kvalitu. Zvýšila ještě víc tempo a už to pro nás bylo těžší. Vytvářela si některé střelecké příležitosti, ale pořád jsme byli v šestnáctce velice pozorní. Pak jsme inkasovali ze situace, kde místo toho, abychom uhráli balon na polovině, jsme ho zbytečně soupeři odevzdali, ještě jsme to odcouvali, nechali jsme si ho kopnout za naši obranu a nedohráli jsme to tam. Jurásek to vyřešil výborně, otevřelo se tím skóre a rozhodlo to utkání,“ má jasno. 

„Druhý gól padl po brejkové situaci, když už jsme hráli trochu vabank. Ve druhém poločase nám chybělo víc odvahy a kvality v útočné fázi,“ dodává. 

FORTUNA:LIGA, 12. kolo – 

FC Zlín – FK Mladá Boleslav 5:9 (2:1)

Branky: 13. Fantiš, 15. Janetzký, 46. Bartošák, 64. Vukadinovič z pen., 85. Kovinič – 11. a 60. Mareček, 51. a 53. Jawo, 49. a 87. Kušej, 78. Matějovský, 83. Hilál, 90.+5 Solomon. Rozhodčí: Szikszay – Volf, Podaný – Adámková (video). ŽK: Reiter, Kovinič – Kušej, Pulkrab, Poulolo, Solomon. Diváci: 2523.

Zlín: Rakovan – Reiter (84. Černín), Simerský, Kolář, Čelůstka – Didiba – Fantiš (60. Kovinič), Janetzký (60. González), Tkáč (72. Slončík), Bartošák (72. Pidro) – Vukadinovič. Trenér: Vrba.

M. Boleslav: Trmal – Suchomel, Šimek (46. Matějovský), Suchý, Fulnek – Kubista, Sakala – Jawo (65. Ladra), Mareček (80. Poulolo), Kušej (90.+1 Solomon) – Pulkrab (65. Hilál). Trenér: Kulič.

Slavia Praha – 1. FC Slovácko 2:0 (0:0)

Branky: 78. Jurásek, 90. Jurečka. Rozhodčí: Petřík – Hájek, Hurych – Všetečka (video). ŽK: Dumitrescu, Tomič, Hromada – Kadlec, Mihálik, Reinberk. Diváci: 17.084.

Slavia: Mandous – Holeš, Vlček, Kačaraba – Tomič (46. Douděra), Masopust (75. Tijani), Hromada (46. Oscar), Dumitrescu – Van Buren, Ogungbayi (46. Jurásek) – Chytil (60. Jurečka). Trenér: Trpišovský.

Slovácko: Heča (14. Fryšták) – Reinberk, Kadlec, Hofmann – Sinjavskij (85. Kalabiška), Havlík, Trávník, Doski (85. Vecheta) – Mihálik (64. Petržela), Cicilia, Juroška (64. Holzer). Trenér: Svědík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x