Zlínská nemocnice hledá dárce, kteří prodělali koronavirus, jejich plazma může pomoci v léčbě

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN - I pomocí plazmy od zotavených pacientů se chystají nemocnice založené Zlínským krajem léčit nejtěžší případy onemocnění COVID-19. Vychází přitom z předpokladu, že v této takzvané rekonvalescentní plazmě jsou přítomny protilátky, které pomůžou jejímu příjemci se uzdravit, serveru Zlin.cz to uvedl PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně, která bude od uzdravených pacientů plazmu odebírat a následně ji testovat na přítomnost protilátek, proto žádá veřejnost o pomoc a spolupráci.

„Prosíme ty pacienty, kteří se z onemocnění COVID-19 uzdravili, aby přišli k nám na transfuzní oddělení a nechali si odebrat kontrolní vzorek krve. Jakmile budeme mít těchto vzorků dostatečné množství, necháme je otestovat v naší mikrobiologické laboratoři. U těch, ve kterých nalezneme vhodné množství protilátek, následně pozveme dotyčného dárce k odběru plazmy,“ vysvětlila Jana Pelková, primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

S léčbou pomocí plazmy od pacientů, kteří se zotavili z onemocnění COVID-19, začínají i některé další nemocnice v České republice, například Fakultní nemocnice Ostrava. Plazma obsahující potřebné protilátky přitom může pomoci také pacientům, kteří onemocní až při některé z dalších vln pandemie koronaviru, protože ji lze skladovat i několik let. Omezením naopak je, že může být podána jen příjemci, který má stejnou krevní skupinu jako její dárce.

Odběr plazmy může hematologicko-transfuzní oddělení zlínské nemocnice provádět nejlépe v úterý dopoledne od 8.00 hodin. „Budeme moc rádi, pokud lidé, kteří se z onemocnění COVID-19 uzdravili, naši výzvu vyslyší. Mohou pomoci zachránit lidské životy,“ vzkázala Jana Pelková. Dodala, že v případě zájmu je možno se objednat a získat další informace na telefonních číslech 577 552 322, 734 510 687.

Ve Zlínském kraji se z onemocnění COVID-19 zotavily již více než tři stovky pacientů. Aktuálně jich je nemocných téměř 60.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x