Zlínská porodnice získala speciální lůžko k resuscitaci novorozence

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN - Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně začalo na porodních sálech používat speciální lůžko LifeStart, které umožňuje okamžitou resuscitaci dítěte v bezprostřední blízkosti matky při nepřerušeném pupečníku. Novinku přiblížil serveru Zlin.cz mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Až do pořízení tohoto speciálně konstruovaného lůžka bylo přitom nutné pupeční šňůru přestřihnout a dítě přemístit k resuscitaci mimo porodní box nebo operační sál, což má pro maminku a dítě řadu nevýhod. Zdravotníci z novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice počítají s využitím lůžka u více než stovky porodů ročně.

„Speciálně konstruované lůžko zatím využívá jen několik neonatologických pracovišť v České republice. Je určeno především pro předčasně narozené novorozence, kteří ihned po porodu vyžadují specializovanou odbornou péči. Podložka lůžka je vyhřívaná, k dispozici je okamžitá podpora dýchání novorozence a můžeme rovněž ihned monitorovat životní funkce dítěte,“ popsal Jozef Macko, primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Nové vybavení řeší podle jeho slov dilema mezi snahou nepřerušit pupečník bezprostředně po porodu a současně zajistit v případě potřeby kompletní resuscitaci nebo další potřebné úkony. „Naší snahou je nechat po porodu pupečník několik minut přirozeně dotepat. Výhody tohoto postupu pro dítě jsou prokázané odbornými studiemi. Krev zbylá v placentě přechází v prvních minutách pupečníkem do těla novorozence, což napomáhá bezproblémové poporodní adaptaci, lepšímu prokrvení plic a tím i lepšímu startu do života. Zabezpečení optimální péče o dítě v těsné blízkosti maminky usnadňuje zároveň komunikaci mezi rodičkou, jejím partnerem u porodu i zdravotníky, a rodiče tak mohou být v klidu, že se jejich dítěti dostává té nejlepší možné péče,“ doplnil Macko.

Mezi další přednosti speciálního lůžka patří i to, že jde o mobilní zařízení, lze tedy jeho prostřednictvím novorozence v případě potřeby transportovat z porodního sálu na jednotku intenzivní péče. Má také celou řadu ovládacích prvků, které umožňují například jeho výškové nastavení. Pořízení resuscitačního lůžka vyšlo nemocnici na více než půl milionu korun, významnou část nákladů pokryla dotace Evropské unie poskytnutá v rámci projektu na zvýšení kvality a dostupnosti vysoce specializované péče zlínského perinatologického centra.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x