Zlínská univerzita nabízí dobrovolníky a počítače na boj s koronavirem

Foto: UTB
ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zareagovala na současnou epidemii koronaviru tím, že posílá studenty do nemocnic a sociálních zařízení. Univerzitní knihovna zase nabízí k využití počítače, řekla serveru Zlin.cz mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Fakultu požádalo o pomoc přímé vedení Zlínského kraje. Asi 25 studentů oboru všeobecná sestra bude pomáhat v nemocnicích, ale také v sociálních zařízeních. „Byli jsme požádáni, zda bychom do nemocnic neuvolnili studenty našeho Ústavu zdravotnických věd pro posílení personálního zajištění této složité situace. Samozřejmě jsme ihned souhlasili, oslovili naše studenty a rádi vyjdeme tomuto požadavku vstříc“, uvedl děkan fakulty humanitních studií Libor Marek.

Studenti budou pomáhat ve zlínské a uherskohradišťské nemocnici napříč všemi odděleními. Do boje s koronavirem se zapojila také univerzitní knihovna. „Obvykle bývá v tuto dobu v knihovně plno. Studenti pracují na diplomkách nebo na semestrálních projektech a těžko byste tady hledali volné místo. Teď je situace samozřejmě úplně jiná. Proto jsme přemýšleli, jak využít počítače, které v knihovně máme, k něčemu smysluplnému. A narazili jsme na projekt Folding@Home,“ popisuje ředitel univerzitní knihovny Ondřej Fabián.

Folding@Home je projektem Stanfordské univerzity, který využívají vývojové týmy pro různé výpočty a simulace během výzkumu léčebných látek proti rakovině nebo neurologickým nemocem jako je Alzheimerova, Parkinsona či Huntingtonova choroba.

Podle Svěrákové Stanfordská univerzita nabídla výpočetní výkon tohoto projektu také pro výzkum viru SARS-CoV-2, jenž je původcem respirační choroby COVID-19, se kterou se aktuálně potýká celý svět. „Vědci během těchto výzkumů potřebují velký prostor pro různé simulace, aby mohli připravit účinnou látku nově vznikajícího léku. A k tomu potřebují obrovský výpočetní výkon. Díky tomu, že je do projektu Folding@Home zapojen ohromný počet počítačů, tak se jedná vlastně o jeden z nejvýkonnějších superpočítačů,“ řekl Fabián.

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně je nyní výuka pozastavena, studenti mají samostudium. Většina fakult přistoupila ke standardní on-line výuce. „Fakulta managementu a ekonomiky navíc již brzy spustí interaktivní výuku pomocí speciální aplikace, která umožní nejen sdílení připravených prezentací vyučujícího, ale jeho on-line komentáře, záznam formou například elektronické tužky a také přímé dotazy studentů připojených během on-line kurzu,“ vyjmenovala Svěráková. Podle děkana ekonomické fakulty dělá fakulta vše pro to, aby se tato forma výuky spustila alespoň u klíčových například státnicových předmětů jako makroekonomie a další. „Tento nástroj však dokážeme efektivně využít i při organizování on-line porad, ke kterým asi velmi brzy také dojde,“ dodal rektor univerzity Vladimír Sedlařík.

Kromě toho univerzita v minulých dnech vyrobila stovky litrů dezinfekčních gelů a roztoků, které používá nejen pro vlastní potřebu, ale zejména věnuje potřebným. „Gely již předal rektor Vladimír Sedlařík například domovům pro seniory, charitě, Českému červenému kříži, dětským centrům, Policii České republiky a dalším. A zájem neustává,“ dodala Svěráková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x