Zlínský kraj byl abnormálně úspěšný v získání dotací na nové muzejní expozice

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Zlínský kraj slaví velký úspěch související se získáním evropských dotací na vybudování nových muzejních expozic. Právě do Zlínského kraje totiž poputuje 40 procent peněz určených pro celou Českou republiku, serveru Zlin.cz to uvedla Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Zlínský kraj uspěl v žádostech o evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu se čtyřmi velkými projekty. Jednalo se o rekonstrukci Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, obnovu tzv. Cyrilometodějského centra ve Starém Městě, obnovu Památníku tragédie na Ploštině a také projekt revitalizace hospodářského dvora v Rymicích. Z výzvy určené na modernizaci, případně vybudování nových muzejních expozic, půjdou pro Zlínský kraj finanční prostředky ve výši téměř půl miliardy korun.

„Jedná se o mimořádný úspěch Zlínského kraje, protože pro celou Českou republiku byla v této výzvě uvolněna jedna miliarda korun a nám se podařilo díky vysoké kvalitě projektů připravených našimi muzei získat 40 procent z těchto celkových dotačních prostředků,“ sdělil Miroslav Kašný, krajský radní zodpovědný za kulturu, památkovou péči, mládež a sport.

Rymice se nacházej blízko Holešova. Toto kouzelné, klidné místo v podhůří Hostýnských hor, je už řadu let vděčným cílem výletníků, neboť stojí za pozornost všech, kdo rádi objevují „romantiku“ starých časů.

Půvabné chaloupky s doškovými střechami zachovalé na svých původních místech, byly v 70. letech 20. století restaurovány a dosvědčují, jak žili a pracovali naši předkové na hanácké vesnici ve dvou minulých staletích. Také sousední renesanční tvrz, kterou vlastnil slavný Albrecht z Valdštejna, byla nedávno opravena a slouží návštěvníkům, kteří si zde mohou prohlédnout zajímavé expozice. Problémem však byl zchátralý hospodářský dvůr, bývalé vrchnostenské sídlo, který se sice dochoval prakticky kompletní, avšak v minulém století se nevyhnul nešetrným zásahům. Po 2. světové válce byl znehodnocen nedostatečnou údržbou, v minulosti dokonce tato významná barokní památka sloužila jako kravín JZD.

Zlínskému kraji se po dlouhých letech, kdy se s hospodářským dvorem nic nedělo kvůli nedostatku finančních prostředků, konečně podařilo získat peníze na záchranu této pozoruhodné památky.

„V současnosti je vypsaná soutěž na dodavatele stavby, předpokládáme celkové náklady ve výši asi 130 milionů korun,“ upřesnil radní Miroslav Kašný. Obnovou hospodářského dvora vznikne v Rymicích ucelený komplex s novými expozicemi, který bude přibližovat život našich předků a zároveň bude místem pro konání různých kulturních akcí, samozřejmě s veškerým komfortním zázemím pro návštěvníky, včetně nových parkovacích možností.

„Po opravě a zprovoznění hospodářského dvora v roce 2022 bude tvář Rymic zásadně proměněna do krásy. Díky památkám vesnické architektury a záchraně objektu vznikne atraktivní skanzen, který na trase mezi Kroměříží a Holešovem nabídne jedinečnou exkurzi do života na venkově v minulosti. Vidíme zde i velký potenciál práce se školními dětmi a mládeží prostřednictvím různých programů, s nimiž má Muzeum Kroměřížska bohaté zkušenosti,“ dodal Miroslav Kašný.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x