Zlínský kraj dá dotaci na nový kotel asi 500 lidem

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj rozdělí 63 milionů na nový kotel asi 500 žadatelům, kteří loni neuspěli se žádostí. Loni kraj rozdal 160 milionů více než 1400 žadatelům, řekla serveru Zlin.cz mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

Kraj v rámci třetí výzvy dostal loni od 10. září do 15. října celkem 2800 žádostí o poskytnutí dotace. Z částky skoro 160 milionů ale mohl uspokojit pouze 1427 žadatelů. „Ze Státního fondu životního prostředí jsme na kotlíkové dotace obdrželi dalších 63 milionů korun, což je dobrá zpráva pro ty, na které se vloni nedostalo a jejich žádost byla umístěna do takzvaného zásobníku projektů. Z částky 63 milionů korun budeme moci uspokojit zhruba 500 žadatelů,“ uvedl Jan Pijáček, radní Zlínského kraje zodpovědný za oblast řízení dotačních programů.

Loni se dostalo zhruba na polovinu žadatelů. „Rozhodující přitom byla rychlost, tedy čas podání žádosti v elektronické podobě,“ poznamenala Kousalová. Dotace jsou určeny na výměnu starých, nevyhovujících kotlů na pevná paliva za nové, nízkoemisní zdroje tepla v rodinných domech na území Zlínského kraje. „V současné době předložené a neuspokojené žádosti zařazujeme do zásobníku projektů, který schvaluje postupně Rada Zlínského kraje a podle finanční alokace posíláme příjemcům postupně k podpisu smlouvu o poskytnutí dotace,“ uvedla Jana Koldová, vedoucí oddělení absorpční kapacity krajského úřadu, které má administraci kotlíkových dotací na starost.

Ministerstvo životního prostředí poslalo všem krajům ve třech výzvách celkem devět miliard korun pro občany na výměnu starých kotlů za nové. Cílem je snížit emise z lokálního vytápění, a zlepšit tak ovzduší a životní prostředí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x