Zlínský kraj je nejlepším místem pro život

foto: město Zlín
ZLÍNSKÝ KRAJ – Podle výzkumu analytické agentury Datank je Zlínský kraj vítězem jedenáctého ročníku srovnávacího výzkumu Místo pro život. Stříbro si odnáší Vysočina, bronz Jihomoravský kraj.

Údaje z průzkumu prováděného na 2 320 obyvatelích ukazují, že Zlínský kraj má celkově nejlepší podmínky pro život. Lidé se zde cítí především bezpečně, počty trestných činů jsou na 1 000 obyvatel nízké, studenti rádi využívají místní soukromé i veřejné vysoké školy a ke všemu je zde velmi nízká nezaměstnanost. Dostatek je také lůžek v sociálních službách, kapacita zařízení pro seniory je vysoká a spokojenost je i s dostatkem zubařů a lékáren.

Co se recyklace odpadů týče, ta je na celorepublikovém průměru. Stejně tomu je i s nadějí na dožití žen a mužů. Je zde ale také co zlepšovat. Například počty dětí ve třídách základních škol jsou vůbec nejvyšší. Nejrůznějších sdružení, nadací a prospěšných spolků je v kraji opravdu málo. A nemůže se chlubit ani počtem železnic, dálnic a rychlostních komunikací.

I přes to ale mohou být obyvatelé Zlínského kraje na svůj region pyšní. „Cena patří všem, kteří pro Zlínský kraj dělají a dělají v něm krásné věci. Je to ocenění naší společné práce, nejenom zástupců kraje, ale všech, kteří v kraji žijí. Náš kraj je tak specifický, že každý, kdo náš kraj trochu pozná, tak si ho musí zamilovat,“ říká hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Na stříbro poté dosáhl kraj Vysočina. Ten si druhou příčku zasloužil nízkými cenami nájmů a nákladů na bydlení. Plusem je také nízká doba dojezdu do zaměstnání. Kraj ale pokulhává například v oblasti ochrany životního prostředí.

Na pomyslné bedně stanul také Jihomoravský kraj. Díky průmyslu obyvatelé mají vysoké průměrné mzdy a chlubit se mohou i podprůměrným součtem emisí. Co se ovšem týče bezpečnosti na silnicích, ta je vůbec nejhorší v celé Česká republice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x