Zlínský kraj musí řešit budoucnost domova na Velehradě, potřebuje opravy za 250 milionů

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
VELEHRAD – Zlínský kraj musí řešit budoucnost domova seniorů v Buchlovské ulici na Velehradě, který potřebuje požárně bezpečnostní opravy za 250 milionů. Co nejvíce klientů přemístí do jiných zařízení a s obcí bude řešit například možnost zřízení bytových jednotek, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Domov na Velehradě má kapacitu kolem 90 míst. Nutnost udělat opatření a opravy za 250 milionů korun vyplynula poté, co letos počátkem roku hořelo v domově pro seniory ve Vejprtech. „Všechny domovy v České republice procházejí důslednou požární kontrolou, aby se zajistila jejich požární bezpečnost. Pro domov Buchlovská nazývaný Kopretina, který vznikl v roce 2000, je verdikt požárního auditu závažný,“ upozornila Kousalová.

Podle ní musí nastat buď opravy za čtvrt miliardy, nebo se klienti musí přestěhovat. „Proto chceme co nejvíce klientů přemístit do zařízení v rámci obce, aby nemuseli opustit Velehrad, na který jsou zvyklí. Také naplníme Vincentinum na plnou kapacitu a zprovozníme dlouhodobě prázdnou budovu na Salašské,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

Sám neví, jaký osud Kopretiny bude. „Nabízí se například možnost spolupracovat s obcí Velehrad na zřízení bytových jednotek, které nemají tak přísné požární předpisy jako budovy pro imobilní klienty. Na základě kontrol v ostatních domovech nás čekají protipožární úpravy téměř všude. Ty však podle prvních odhadů budou v řádu statisíců až po desítky milionů korun,“ dodal Čunek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x