Zlínský kraj na dva týdny omezí společenský život

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj od pondělí 29. listopadu minimálně na dva týdny zcela omezí společenský život. Chce tak pomoci nemocnicím, které jsou kvůli covidové situaci těsně před naplněním maximálních kapacit.

Denní nárůsty nově nakažených koronavirem jsou ve Zlínském kraji v současné době rekordní. Minulé úterý jich bylo 1 699, v pátek přibylo 1 449 nových případů a v sobotu 1 239. Za posledních sedm dní je ve Zlínském kraji evidováno 1 299 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je po Olomouckém kraji druhý nejvyšší údaj mezi kraji v Česku.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš na dopolední tiskové konferenci po jednání epidemiologické komise uvedl, že by se od začátku příštího týdne měly na území Zlínského kraje zakázat všechny akce nad sto lidí, a to jak venku, tak uvnitř. „Od příštího týdne omezíme v kraji společenský život, a to minimálně na čtrnáct dní. Je to ta nejmenší, nejméně bolestná věc, o kterou musíme lidi požádat, aby nám pomohli snížit dopad epidemie ve Zlínském kraji,“ uvedl Radim Holiš.

Vedení kraje k tomuto kroku přistoupilo poté, co vláda České republiky nevyhlásila celostátní nouzový stav. Podle Holiše není vhodným způsobem řešení epidemie ani vyhlášení stavu nebezpečí, ke kterému se přiklání například předseda Asociace krajů Martin Kuba. „Nepovažuji za správné, aby jednotliví hejtmani vymýšleli s tamními hygienami nějaká opatření. Jsme v plošné epidemii. Nouzový stav by případně byl pro lidi čitelnější,“ řekl dříve Holiš.

Zákaz všech společenských akcí nad sto lidí by na základě legislativních možností měli vyhlásit hygienici. Aby mohlo od pondělí začít platit, mělo by být opatření připraveno nejpozději v pátek.

Prakticky všechny nemocnice ve Zlínském kraji jsou zatíženy péčí o covidové pacienty a musí odkládat plánovanou operativu. V několika nemocnicích pomáhají se zvládnutím epidemie také vojáci Armády České republiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x