Zlínský kraj letos navštívilo více lidí než před covidovými roky

Foto: FB Zlínsko a Luhačovicko
ZLÍNSKÝ KRAJ – Turisté si vybírají Zlínský kraj jako svou cílovou destinaci stále častěji. Svědčí o tom aktuální výsledky Českého statistického úřadu, podle nichž ve druhém čtvrtletí roku 2023 navštívilo kraj o 8 % více lidí než v předcovidovém roce 2019.

Ve Zlínském kraji se ubytovalo ve druhém čtvrtletí letošního roku 230 832 osob z domova i ciziny. Počty příjezdů ze zahraničí narostly o 1 %, ale počet domácích turistů, kteří se ubytovali ve Zlínském kraji, je ve srovnání s rokem 2019 větší dokonce o 9 %. Počet přenocování roste postupně, průměrná délka přenocování 2,6 noci je delší než celorepublikový průměr 2,4 noci,“ upřesnila Petra Hudcová z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Výsledky v kategorii počtu hostů i počtu přenocování tradičně vylepšují velké mezinárodní akce. Nejinak tomu bude nyní ve třetím čtvrtletí, kdy se v Baťově městě koná legendární Barum Czech Rally Zlín. Právě tento event je jedním z nejvýznamnějších cílů návštěv z jiných regionů a ze zahraničí.

Barum rallye ve Zlíně je velkým motoristickým i turistickým svátkem, kdy Zlín a celé jeho okolí plně žije touto akcí. Za zážitky se k nám sjíždějí motorističtí fanoušci z celé Evropy,“ říká náměstek Zlínského kraje pro oblast cestovního ruchu Lubomír Traub.

Takto významné akce jako Barum Rally Zlín nebo Zlín Film Festival významně pomáhají propagaci Zlínského kraje a města Zlína. Z této značky následně profitují všechny turistické cíle i poskytovatelé služeb. Jsem moc rád, že máme něco tak fantastického, jako je oblíbená Barumka. Vždyť tato tradice má již 52. ročník,“ pokračoval Traub.

Podle průzkumu CzechTourism velkou část výdajů při cestování tvoří náklady na ubytování. Obsazenost hromadných ubytovacích zařízení jde zpravidla nahoru v souvislosti s konáním významných turistických akcí. Podle analýz některých rezervačních systémů je téměř 100 % rezervovaná hromadná ubytovací kapacita ve Zlíně a jeho okolí ve dnech 18. – 20.srpna, tedy právě v době, kdy se koná Barumka.

Více návštěvníků než ve stejném období minulého roku zaznamenaly také turistické cíle spravované Národním památkovým ústavem. „I zde je zřejmé, že návštěvníky přilákaly mimořádné akce jako např. výstava kamélií v Květné zahradě v Kroměříži. Navíc zde byla po rekonstrukci znovuotevřena i vyhlídková terasa kolonády. Také zámek ve Vizovicích navštívilo letos více zahraničních návštěvníků, a to především ze Slovenska a Polska,“ informovala Petra Hudcová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x