Zlínský kraj přidělí kotlíkové dotace 1 426 úspěšným žadatelům

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Přidělení kotlíkových dotací celkem 1 426 úspěšným žadatelům schválila Rada Zlínského kraje. Rozděleno mezi ně bude 159 688 519 korun, serveru Zlin.cz to řekl Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Dotace jsou určeny na výměnu starých, nevyhovujících kotlů na pevná paliva za nové, nízkoemisní zdroje tepla v rodinných domech na území Zlínského kraje. Kraj realizuje Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje III., tzv. kotlíkové dotace, v rámci Operačního programu životní prostředí 2014 – 2020.

„Rodinné domy patří k významným znečišťovatelům ovzduší. Smyslem kotlíkových dotací je motivovat jejich majitele k tomu, aby přistoupili k výměně starých kotlů za ekologičtější způsoby vytápění vedoucích ke snižování škodlivých emisí vypouštěných do ovzduší. Jsme proto velmi rádi, že je ve Zlínském kraji o tyto dotace mezi lidmi opakovaně velký zájem,“ uvedl radní Zlínského kraje Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů.

Kotlíkové dotace mohou lidé využít na výměnu stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový ekologický zdroj tepla, kterým může být kotel pouze na biomasu (automatický i s ručním přikládáním), plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo. Podporována přitom je výměna kotlů realizovaná v období od 15. července 2015 (tedy i zpětně).

Již třetí kolo kotlíkových dotací vyhlásil Zlínský kraj loni v září. Elektronický příjem žádostí spustil 15. října. Potvrdil se velký zájem veřejnosti, kdy jen během prvních 5 sekund od spuštění systému kraj přijal 2 843 elektronických žádostí. Pořadí žadatelů bylo stanoveno podle času, kdy úřad přijal jejich elektronickou žádost, a to s přesností na setiny vteřiny. Díky tomu, že se Zlínský kraj na tento očekávaný nápor dobře připravil, proběhl příjem žádostí bez komplikací. Celkově přišlo 3 011 elektronických žádostí (za celkem 334,5 milionu korun). Žadatelé pak měli 10 dní na to, aby svoji žádost na krajský úřad dodali také v listinné podobě. V této bylo doručeno 2 807 žádostí (za celkem 312,1 milionu korun).

Z celkového počtu 1 426 přidělených dotací jich žadatelé nejvíce využijí na nový plynový kondenzační kotel (503), dále na tepelné čerpadlo (446), kotel výhradně na biomasu s ruční podávkou paliva (324) a kotel výhradně na biomasu s automatickou podávkou paliva (153). Nejvíce podpořených žádostí je z okresu Vsetín (579), následují okresy Zlín (396), Uherské Hradiště (299) a Kroměříž (152).

„Dalších 40 žádostí bylo zařazeno do tzv. zásobníku projektů, tedy seznamu náhradních příjemců. Tyto žádosti budou v daném pořadí podpořeny v případě uvolnění finančních prostředků v rámci Programu,“ informovala Kateřina Peterek z oddělení absorpční kapacity Krajského úřadu Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x