Zlínský kraj přijal za dobu krize kvůli koronaviru miliony roušek i rukavic

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj přijal za dobu nouzového stavu od státu kvůli koronaviru tři miliony roušek, přes dva miliony rukavic, ale také kolem 400 tisíc respirátorů a další ochranné pomůcky. Náklady překonaly 150 milionů, dalších 12 milionů poskytl kraj z vlastního rozpočtu, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Po dobu nouzového stavu, který skončil v pondělí, zásoboval kraje ochrannými pomůckami stát. Po ukončení nouzového stavu už se musí zásobovat každý sám. Kromě roušek a rukavic přijal kraj 386 tisíc respirátorů třídy FFP2 a 22 tisíc respirátorů třídy FFP3, 55 tisíc brýlí a skoro 50 tisíc ochranných oděvů. Ze strany státu to byly pomůcky asi za 150 milionů, další věci pořídil za 12 milionů kraj. „Kraj například nakoupil 66 tisíc litrů dezinfekce, kterou jsme rozvezli do všech obcí Zlínského kraje, takže všichni od nás obdrželi důležitou zásobu na ty první týdny. Samozřejmě do Uherského Brodu a Napajedel, tam toho šly tisíce litrů navíc, ale bylo to, jak je vidět, potřeba a myslím si, že celá krize má v tuto chvíli naprosto jasně sestupnou tendenci,“ uvedl Čunek.

Od začátku pandemie se v kraji nakazilo kolem 350 lidí, většina už se ale uzdravila. Podle Čunka je nyní kolem 80 nakažených.

Hejtman na posledním krizovém štábu ocenil práci štábu. „Jak krajská hygiena, tak pracovníci v krizovém řízení Zlínského kraje i jednotlivých obcí fungovaly bezvadně. Je potřeba poděkovat všem starostům, protože jak jsem jezdil po kraji, tak jsem viděl, že ve všech obcích starostové udělali nějaká opatření, dezinfikovali veřejné prostory, pomáhali s distribucí ochranných a dezinfekčních prostředků. Děkujeme také pracovníkům v sociálních službách a zdravotníkům, především samozřejmě těm, kteří byli v první linii,“ řekl Čunek.

Podle něj se mnoho lidí zapojilo nezištně. „Není to jen znakem Zlínského kraje. Musíme poděkovat všem občanům, kteří šili roušky, věšeli je v sáčcích na místa, kde si je mohli ostatní vzít zadarmo. Také děkuji firmám, které v době, kdy byl ještě roušek nedostatek, odstartovaly výrobní program se šitím roušek, což bylo výborné,“ dodal Čunek. Podle něj je potřeba, aby firmy věnovaly část výroby na roušky, aby byl stát soběstačný, aby se nemusel připravovat na další vlnu jen dovozem z jiných zemí jako například z Číny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x